klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Hogyan zajlik a CT vizsgálat?

A röntgensugaras képalkotó vizsgálat segítségével szervi elváltozásokat, csontsérüléseket, gyulladásokat, tumorokat, vérzéseket lehet kimutatni a testben, valamint ugyanezen eljárás során számtalan betegséget megnyugtatóan ki is zárhatunk. Sikerrel alkalmazzák a CT-t a tüdő vizsgálatára is, így annak legapróbb elváltozásait is ki lehet mutatni.

A CT vizsgálat nem tart sokáig, a feltérképezendő terület(ek) számától, nagyságától függően mindössze 5-10 perc az egész.Amennyiben kontrasztanyagra is szükség van, úgy egy kicsit hosszabb idővel kell számolni.

Ha CT re érkezik, a vizsgálat előtt két órával már ne egyen, viszont bőségesen fogyasszon vizet. A vizsgálat során egy asztalra kell felfeküdni, és mozdulatlanul, nyugalomban maradni, amíg a berendezés elkészíti a felvételeket. Ha a vizsgálatot végző szakember erre kéri, néhány pillanatra a lélegzetét vissza kell tartania.

Maga a készülék egy gyűrű- vagy hengerszelet-forma, amelybe a vizsgálóasztal – rajta a pácienssel – becsúszik. Fontos megjegyezni, hogy a CT-t általában a klausztrofóbiás emberek is jól viselik (szemben a zajosabb MRI vizsgálattal, ahol a gép is kicsit alagútszerűbb), de ha aggódik, nyugodtan kérjen részletes tájékoztatás a vizsgálat előtt. A készülék körbeforogva készíti el a képszeleteket, amelyekből a gép kialakítja az igen részletgazdag felvételt a vizsgált területekről.

A vizsgálat nem jár fájdalommal, enyhe mellékhatások csak akkor jelentkezhetnek, ha kontrasztanyag használatára van szükség – ezek nagyon hamar és következmények nélkül elmúlnak.

A Margit Medical Center a berendezései komplex vizsgálatokat tesznek lehetővé. Ha szeretne rövid határidővel időpontot foglalni vizsgálatra, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal.


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb