klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mammográfia magánrendelés a Margit Medical Centerben

A mammográfia vizsgálat az emlők állapotát méri fel és fényt derít arra, ha valamilyen rendellenesség alakult ki. Éppen ezért az emlőrák diagnosztikájában is jelentős szerepet tölt be. Blogposztunkban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a mammográfiáról, a vizsgálat menetéről és arról, hogy miért a Margit Medical Center a legjobb döntés, ha mammográfia magánrendelést keresünk!

Az emlőrák egy rettegett betegség, ami nők millióit érinti. Hazánkban évente 8000 nőnél fedezik fel a betegséget, ami azt jelenti, hogy minden nyolcadik nőnek meg kell küzdeni vele. A harc a rák ellen sokkal hatékonyabb és eredményesebb, amennyiben a felismerés minél korábbi fázisban történik meg. A korai szakaszban észrevett és megfelelően kezelt emlőrák ugyanis gyógyítható, ezért nem szabad félvállról venni a szűrővizsgálatokat és az otthoni önvizsgálatot sem.

Fontos megjegyezni, hogy az emlőrák a leggyakrabban a nőket érinti, kialakulhat azonban férfiaknál is. A regisztrált esetek 1%-ában férfi a páciens, ennek tehát kicsi a valószínűsége. A daganatos megbetegedést az idézi elő, hogy az emlőt felépítő sejtek osztódásnak indulnak, így idővel daganatok jönnek létre. Alapvetően bárhol megjelenhet ez a sejtszaporulat, a legtöbb esetben azonban a tejcsatornából és a tejmirigyekből indul ki. A mammográfia vizsgálat során lehetőség nyílik arra, hogy felmérjük az emlő állapotát, a szerkezetét és észrevegyük a normálistól eltérő állapotokat.

Mikor javasolt a vizsgálat elvégzése?

  • Az emlődaganat okát az orvostudomány nem ismeri, tény azonban, hogy vannak olyan tényezők, amik hajlamosíthatnak. Nézzük, melyek ezeket:
  • Az emlőrák a legtöbb esetben az 50 év fölötti nőknél alakul ki. Sajnos azonban a tapasztalatok alapján egyre gyakrabban diagnosztizálnak fiatalabbakat is a betegséggel.
  • Kutatások szerint hajlamosító tényező lehet, ha a menstruáció korán, 12 éves kort megelőzően elkezdődik, és az is, ha a menopauza 55 éves kor fölött kezdődik.
  • Az emlődaganat hajlama örökölhető is, ezért különösen fontos, hogy rendszeresen járjon szűrővizsgálatra, akinek a családjában diagnosztizáltak emlőrákot.
  • A sűrű emlőszövet kockázati tényező, ahogy a petefészek eltávolítása és a késői szülés, gyermektelenség is.
  • Életmódhoz kapcsolódó hajlamosító tényező a túlsúly, a fizikai aktivitás hiánya és a túlzott alkoholfogyasztás is.

A mammográfia elvégzése a megelőzés céljából végzett rendszeres mellrákszűrésen kívül akkor is javasolt, ha a páciens valamilyen tünetet tapasztal. Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a mellben az önvizsgálat során a beteg csomót tapint ki, az emlő duzzadt, érzékeny, fáj, a bőrön elváltozások, bőrpír, hámlás jelentkezik, a mellbimbó befelé fordul vagy váladékozik.

Mi az a mammográfia?

A mammográfia egy röntgenvizsgálat, amely során az emlő lágyrészéről készülnek felvételek. A képalkotó eljárás alapja a röntgensugárzás, amely egyes szöveteken áthatol, egyesekben pedig elnyelődik, így alakul ki a kép az emlő szerkezetéről.

Egy 2D-s képet eredményező eljárás, melynek során az emlőt különböző irányokból helyezik nyomás alá, amennyiben pedig szükséges, akkor mintát is vesznek a szövetből.

Mi a mammográfia vizsgálat menete?

A mammográfia előtt különösebb teendője nincs a vizsgált személynek, nem kell speciális étrendet tartani, sem elhagyni gyógyszereket, nem szükséges semmiféle előkészület. Amennyiben lehetőség van rá, ügyeljünk arra, hogy a vizsgálatot a menstruáció első napjától számított 7-12. napon végezzék el, akkor ugyanis a legkisebb az esély arra, hogy a mammográfia kellemetlen érzéssel jár.

A páciens az öltözőben teheti szabaddá a felsőtestet, majd a röntgengéphez kell lépnie és az emlőket a röntgenlapra helyezni. Ezt követően egy lap összenyomja a melleket, ez a kompresszió kellemetlen lehet, de csak néhány másodpercig tart. Ez idő alatt nem szabad mozogni, követni kell a kezelő utasításait.

Mindkét emlőről készül egy két irányú felvétel, illetve egy-egy ferde vetületű kép, ezeket értékelik a radiológus szakemberek. A teljes vizsgálat 5-10 percet vesz igénybe. Minimális sugárterhesél éri a szervezetet a felvételek elkészítése során, ezért teljes mértékben biztonságos, széles körben alkalmazható eljárás.

Mi történik, ha a vizsgálat során valamit találnak?

Amennyiben a radiológus szakorvosok egyetértenek abban, hogy valamilyen elváltozást fedeztek fel, akkor a páciensen a legtöbb esetben elvégezzük az emlő ultrahang vizsgálatot is.

Mammográfia magánrendelés a Margit Medical Centerben

A Margit Medical Centerben lehetőség van arra, hogy a betegek mammográfia magánrendelés keretein belül végeztessék el a vizsgálatot. Ennek előnye, hogy a beteg kiemelt figyelemre, gyorsaságra és diszkrécióra számíthat, arról nem is beszélve, hogy a diagnosztikai központban kiváló orvosok dolgoznak, akik a legmodernebb technológiát állítják a gyógyítás szolgálatába.

A mammográfia magánrendelésre az azonnali időpontfoglalásnak köszönhetően rövid időn belül lehet időpontot foglalni, ami rettentően fontos lehet, ha a páciensnek panaszai vannak, vagy egyszerűen nem szeretne hónapokat várni a vizsgálatra. A felvételek elkészülte után a leletkiadás igény esetén azonnal megtörténik, illetve lehetőség van szakorvosi konzultációra is.


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb