klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Csontsűrűség eredmény értelmezése

A csontsűrűség vizsgálat, vagyis DEXA vizsgálat során a csontok ásványianyag-tartalmát határozzák meg. Amennyiben fennáll a csontritkulás esélye vagy pedig a terápia előrehaladását szeretnénk követni, akkor célszerű elvégezni a csontsűrűségmérést. Blogposztunkban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a vizsgálatról és arról, hogyan történik a csontsűrűség eredmény értelmezése.

Az ember csontjainak összetétele folyamatosan változik: vannak olyan sejtek, amelyek a lebontásért felelnek és olyanok is, amelyek a visszaépítésért. Kisgyermekkorban például leginkább az építő sejtek aktívak, míg a kor előrehaladásával a lebontó sejtek jutnak főszerephez. Nagyjából 40 éves kor körül indul el a csontok sűrűségének csökkenése, ami egy természetes folyamat.

Mi az a csontritkulás?

Mielőtt rátérnénk a csontsűrűség vizsgálat bemutatására, érdemes néhány szót ejteni a csontritkulásról! Ez egy olyan anyagcsere betegség, aminek köszönhetően a csontépítő és a bontó mechanizmusok egyensúlya felborul, aminek következtében a csontok állapota, a csontozat mennyisége lecsökken. Különösen nőknél gyakori, mivel a változókorral a hormonháztartás felborul, ami elvezethet ennek az egyensúlynak a megbomlásához.

A betegség felismerését nehezíti, hogy nagyon sok esetben nem jár tünetekkel a kezdeti szakaszban. Vannak azonban intő jelek, ilyen a testmagasság csökkenése, a hát görbülete, a terhelés során fellépő fájdalom, később pedig a könnyen törő csontok okoznak romlást az életminőségben.

Ahhoz, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy éppen milyen fázisban tart, nem tapasztalható-e a normálistól való eltérés, csontsűrűség vizsgálatot végeznek. Nézzük, mi az a DEXA vizsgálat, vagyis csontsűrűségmérés!

Mi az a DEXA vizsgálat (csontsűrűség vizsgálat) és hogyan zajlik?

A csontsűrűség vizsgálat során megmérik, hogy mekkora a csontok ásványianyag-tartalma. Ebből lehet következtetni arra, hogy van-e csontritkulás, elkezdődött-e a folyamat.

A vizsgálatot oszteodenzitometriás készülék segítségével végzik el. A DEXA gép működése azon alapul, hogy a berendezés röntgensugarakat bocsát ki, amelyek áthaladnak vagy elnyelődnek a csontokban kalciumsó mennyiségétől függően. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a sugárzást nagyobb mértékben elnyelik a csontok, akkor magasabb a csontsűrűség. A DEXA vizsgálat a csontsűrűség mérés egyik leggyakoribb eszköze.

A csontsűrűségmérést a kritikus pontokon végzik el, ott, ahol a csonttörés esélye nagyobb. Ilyen például a csukló, a gerinc és a combnyak. A DEXA vizsgálat néhány percet vesz igénybe és teljes mértékben fájdalommentes.

Mikor érdemes elvégezni a csontsűrűségmérést?

Az alábbi estekben lehet indokolt a vizsgálat elvégzése:

  • amennyiben a női felmenőknél fordult elő csonttörés,
  • amennyiben már egy kisebb behatás következménye is csonttörés lett,
  • amennyiben a hát meggörbült,
  • amennyiben a testmagasság legalább 3 cm-t csökkent,
  • amennyiben kétoldali vesekövet állapítottak meg,
  • amennyiben a páciens bizonyos gyógyszereket szed,
  • amennyiben szervátültetése volt vagy pedig ágyhoz kötött.

A körülmények és a genetika mellett vannak egyéb faktorok is, amelyek kockázati tényezőnek számítanak és növelhetik a csontritkulás esélyét. Ilyen például a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, de az is, ha fennáll olyan betegség, ami hajlamosíthat, például cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, vesebetegség.

A csontsűrűség eredmény értelmezése

Az áthaladó-elnyelődő sugármennyiség alapján számítógépes úton készül el a DEXA vizsgálat eredménye. A BMD, az ásványi csontsűrűséget jelöli, ami nem és kor szerint más, sőt, egyéni szinten is lehetnek eltérések. Utóbbit mutatja meg a Z-score. Fontos mutató a T-score is, ami azt mutatja meg, hogy az eredmény mennyire tér el a csúcscsonttömegtől. Vagyis, míg a Z-score az átlagtól való eltérést mutatja meg, a T-érték azt, hogy az optimális csonttömeghez képest mennyi a differencia.

A csontsűrűség eredmény értelmezése a WHO által meghatározott standard szerint történik:

  • Ha az eredmény 0, akkor pontosan annyi a csontsűrűség, mint a norma.
  • Ha az eredmény -1 ás +1 közé esik, akkor belefér a szórásnyi szokásos eltérésbe.
  • Ha az eredmény -2,5 és -1 közé esik, akkor a csont sűrűsége alacsony.
  • Ha az eredmény -2,5, akkor megállapítható a csontritkulás.

A DEXA vizsgálat önmagában általában nem elegendő, mellé laborvizsgálatot is készítenek. A kettő eredmény egymást kiegészítve és támogatva már jó alapként szolgálhat a terápia irányainak meghatározásához.

Központunkban a modern technológiára támaszkodunk, GE Lunar Prodigy Primo berendezést használunk. Ismerd meg a Margit Medicalt, ahol az azonnali időpontfoglalással akár már aznap elvégezzük a vizsgálatot és a konzultációt!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb