klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Minden, amit a hasi CT vizsgálatról tudni kell

A hasi CT, vagy másképpen, a hasüregi komputertomográfiás vizsgálat lehetővé teszi a klinikusok számára, hogy a felismerjék és diagnosztizálják a területet érintő betegségeket és elváltozásokat. Segítségével a hasüreg minden pontját szeletenként, milliméteres pontossággal szemlélhetjük meg. Ez a vizsgálat nemcsak mélyebb betekintést enged a test működésébe, hanem gyakran kulcsfontosságú a helyes diagnózis felállításában és a leghatékonyabb kezelési terv kidolgozásában. Ismerjük meg, mit kell tudni a hasi CT vizsgálatról!

A hasi CT vizsgálat a modern orvosi képalkotás egyik kiváló eszköze. Az ultrahang segítségével ugyan bepillantást nyerhetünk a test belsejébe, a CT egy lépéssel tovább megy: milliméteres pontossággal kínál részletes képeket, amik segítségével a szakorvosok láthatják a hasüreg és a kismedence szerveit és szöveteit. Ennek a vizsgálatnak köszönhetően daganatos elváltozások, gyulladások és egyéb problémák is gyorsan és pontosan azonosíthatók és gyorsan nagy terület áttekinthető.

A CT technológia röntgensugarakat használ, így képes rétegenként feltárni a test belső szerveit, szöveteit. Különbség van a hasi CT és a kismedencei CT között is. Amíg a hasi CT a hasüreg szerveinek, például a májnak, a veséknek és a beleknek a diagnosztizálására szolgál, addig a kismedencei CT a reproduktív szervek, például a petefészek és a húgyhólyag környékét vizsgálja részletesebben. Ezek a területek szervesen összefüggenek, ezért ezeket a gyakorlatban együtt vizsgáljuk.

Mikor van szükség hasi CT vizsgálatra?

A hasi CT vizsgálatra akkor lehet szükség, amikor a has területén elhelyezkedő szervek betegségére, elváltozására gyanakodunk. Ilyen esetekben a CT képes pontos képet adni a különféle daganatos megbetegedésekről, gyulladásos folyamatokról, vérzésekről, valamint segíthet felkutatni az áttétek helyét is.

Amennyiben a beteg fájdalmat érez a hasi területen, amelynek oka nem tisztázott, vagy ha bizonyos laboreredmények, például a májenzimek szintje eltér a normálistól, érdemes gondolni a hasi CT vizsgálatra, mint diagnosztikai lehetőségre. Emellett fontos szerepet tölthet be a belekkel, a vesékkel, a májjal és más hasi szervekkel kapcsolatos állapotok ellenőrzésében is.

Olyan tünetek, mint például tartós hasi fájdalom, vérzéses jelenségek, hirtelen súlyvesztés vagy láz esetén is javasolt lehet a vizsgálat, mivel ezek a jelek súlyosabb belső problémákra utalhatnak. Az orvosok gyakran más típusú diagnosztikai eljárások eredményeire alapozva, például ultrahang vagy vérvizsgálatok alapján javasolják a CT-t, hogy pontosabb képet kaphassanak a beteg állapotáról.

Előkészületek és a vizsgálat menete

Az orvosi konzultáció során a klinikus felméri a CT vizsgálat szükségességét, és meghatározza, hogy mely terület kerül fókuszba. Az orvos tájékoztat a CT menetéről, a szükséges előkészületekről és a páciens is felteheti kérdéseit a vizsgálattal kapcsolatban.

A vizsgálat előtti hat órában nem szabad enni a páciensnek, a vizsgálat előtt legalább: 1,5 órával a CT előtt 1,5-2 l kontrasztanyagot kell elfogyasztani, így ugyanis a belek jobban elkülönülnek, pontosabb kép kapható. Érdemes számolni azzal, hogy a rövid idő alatt elfogyasztott nagy mennyiségű folyadék következménye hasmenés is lehet.

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén a vesefunkciókat vizsgáló laboreredményre van szükség, illetve a cukorbetegek által szedett metformin hatóanyagú gyógyszereket a CT előtt és után 48 óráig mellőzni kell.

A hasi CT berendezés egy nagy, henger alakú gép, aminek a mozgó asztalára fekszik fel a páciens. A vizsgálat alatt mozdulatlannak kell maradni, a mozgás ugyanis befolyásolja a felvételek minőségét. A CT gép meglehetősen hangos, ami ijesztőnek tűnhet, fájdalmat azonban nem érez a páciens. Ha natív a vizsgálat, akkor egy tájékozódó mérés után, egy sorozat felvétel készül, ha kontrasztanyagos, akkor legalább kettő, de akár négy sorozat is szükséges lehet a klinikai kérdéstől függően.

Milyen mellékhatásokkal, kockázatokkal kell számolni?

A hasi CT vizsgálat során elkerülhetetlenül érintkezünk sugárzással. Különösen fontos ez olyan esetekben, mint például a terhesség. Várandós kismamákon csak életveszélyes esetben végeznek CT vizsgálatot, mivel a sugárzás károsíthatja a fejlődő magzatot.

A kontrasztanyag használata során is fennállnak bizonyos kockázatok. Allergiás reakciók, vesefunkcióra gyakorolt esetleges hatások miatt minden esetben alapos előzetes vizsgálat szükséges. A hasi CT vizsgálatok során elengedhetetlen a betegek részletes tájékoztatása és az elővigyázatosság, hogy minimalizáljuk ezeket a kockázatokat.

Azonnali időpontfoglalás akár már aznapra? A Margit Medical Centerben azon dolgozunk, hogy minőségi körülmények között nyújtsunk színvonalas szolgáltatást pácienseinknek! További részletek és időpontfoglalás a weboldalon!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb