klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

A gerinc MR vizsgálat menete: az első konzultációtól a leletig

Az egészségünk megőrzése és a betegségek korai felismerése kritikusan fontos. Ebben a folyamatban az orvosi vizsgálatok, mint például a gerinc MR, alapvető szerepet játszanak. A gerinc MR vizsgálat menete nem csak egy rutineljárás, hanem fontos diagnosztikai folyamat, amely segítségével részletes képet kaphatunk a gerinc állapotáról, nyaktól kezdve egészen a kismedencéig. E vizsgálat segítségével számos betegség, köztük daganatos és gyulladásos elváltozások, valamint degeneratív folyamatok korai szakaszban diagnosztizálhatók.

Az MR egy fejlett technológiai, amely mágneses tér és rádióhullámok segítségével készít részletes felvételeket a test bármely részéről, így a teljes gerincről is. A páciens testében lévő hidrogénatomok protonjai a mágneses mezőre különösen érzékenyek, annak irányába rendeződnek. Ha a mágneses erőt követően rádiófrekvenciás impulzus éri őket, akkor a protonok rendezettsége felborul, az impulzus megszűnte után pedig újra visszarendeződik. Ezt a berendezés érzékeli és részletes, háromdimenziós képek formájában jeleníti meg.

Mi a gerinc MR vizsgálat menete? Milyen előkészületek szükségesek? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Ismerjük meg gerinc MR részleteit!

A gerinc MR vizsgálat jelentősége

Az emberi test egyik legbonyolultabb része a gerinc, amely nem csak a tartásunkat biztosítja, hanem lényeges szerepet játszik az idegi kommunikációban is. Ezért rendkívül fontos, hogy a gerinc területéhez kapcsolódó bármilyen elváltozást alaposan és időben kivizsgáljunk. A gerinc MR vizsgálat pontosan erre ad lehetőséget: célzott képekkel ábrázolja a nyaki, a háti és a lumbális (ágyéki) gerincszakaszokat, továbbá a gerincvelőt is láthatóvá teszi.

Betegségek és állapotok, amelyek diagnosztizálásában segít:

  • Daganatos megbetegedések: A vizsgálat felfedheti a daganatokat, segít felmérni azok méretét, helyzetét és az esetleges áttéteket.
  • Gyulladásos folyamatok: Az MR megmutatja a gerinc körül és a benne zajló gyulladásos folyamatokat, például Bechterew-kór esetén.
  • Degeneratív elváltozások: Az ízületi kopások, porckorongsérv, csigolyaelcsúszás és egyéb degeneratív változások felismerése szintén lehetséges.

Tünetek, amelyek esetén javasolt a vizsgálat

Amennyiben tartós hátfájás, nyaki vagy ágyéki fájdalmat, esetleg zsibbadást érzékelünk a végtagokban, ideje felkeresni egy szakembert. Különösen fontos ez akkor, ha ezek a tünetek más vizsgálatokkal nem magyarázhatók, vagy súlyosbodnak.

Ilyen esetekben a gerinc MR vizsgálat segít a gerinc eredetű fájdalom okának kiderítésében, képet adhat a probléma forrásáról, segítve ezzel a megfelelő kezelés kiválasztását.

Hogyan készüljünk az MR vizsgálatra?

A gerinc MR vizsgálat menete akkor lesz zavartalan és az eredmények akkor értékelhetők, ha a páciens betart néhány alapszabályt. A konzultáció során a beutaló szakorvos pontos útmutatást ad arról, hogyan készüljünk fel a vizsgálatra, tájékoztat a kontrasztanyag alkalmazásának szükségességéről és a vesevizsgálat fontosságáról is.

Legyünk tudatában annak, hogy a bezártság érzése nem kívánt stresszt okozhat. Viseljünk kényelmes, fémmel nem rendelkező ruházatot, és fontos, hogy mindenféle ékszert, akár a szemüveget is, hagyjuk az öltözőben.

A kontrasztanyag alkalmazásának lehetősége annak függvényében változhat, hogy milyen típusú felvételeket szeretnénk kapni. Nem szabad megfeledkezni a vesevizsgálatról, mely szükséges lehet a kontrasztanyag biztonságos alkalmazása érdekében. Érdemes tudni, hogy kontrasztanyagos vizsgálat esetén a vizsgálat előtti 6 órában már nem szabad enni.

A gerinc MR vizsgálat menete lépésről lépésre

Mikor a gerinc MR vizsgálat menete kerül szóba, minden részlet számít, hogy a páciensek kényelmesen és tájékozottan érkezzenek. Vegyük sorra lépésről lépésre, hogy mi történik!

Amint megérkezik a páciens, egy rövid kérdőívet kell kitöltenie, hogy kizárjuk azokat a tényezőket, amik akadályozzák az MR vizsgálatot. Az MR készülék egy nagy mágneses cső, ami zárt. Ez kellemetlen érzést kelthet a bezártságot nehezen tűrő betegekben, így erre érdemes felkészülni (esetleg nyugtatót bevenni vagy kísérővel érkezni).

Az operátor segít kényelmesen elhelyezkedni a vizsgálóágyon, és felhelyezi a szükséges tekercseket. Itt fontos, hogy minél mozdulatlanabbak maradjunk a vizsgálat során. A páciens a vizsgálat időtartama alatt folyamatosan kommunikálhat az operátorral egy beépített mikrofonon és hangszórón keresztül, amennyiben szükséges.

Általában a teljes gerinc 3 szakaszának MR vizsgálat 45 perctől egy óráig tarthat. Egy gerincszakasz vizsgálata általában 15-20 perc. Az MR gép működés közben hangos zörgő zajt bocsát ki, amelyeket fülvédővel vagy külön erre a célra tervezett fülhallgatókkal lehet tompítani.

A vizsgálat teljes mértékben fájdalommentes, viszont teljes mozdulatlanság szükséges a pontos felvételek érdekében.

Mikor nem végezhető el az MR vizsgálat?

Az MR egy korszerű eljárás, egyes esetekben azonban nem lehet elvégezni a vizsgálatot. A terhesség első három hónapjában különösen óvatosnak kell lenni. Ebben az időszakban az MR vizsgálat csak kritikus esetekben végezhető el.

A testben található fémek vagy fémkomponenseket tartalmazó implantátumok, mint például szívritmus-szabályozók, ortopédiai eszközök, vagy bizonyos típusú fül- és szemimplantátumok, zavarhatják a vizsgálatot, vagy veszélybe sodorhatják a páciens biztonságát. Nagyon fontos, hogy mindig tájékoztassuk az orvost, ha ilyen eszköz van a testünkben!

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a testsúlyra vonatkozó korlátozásokat sem. Amennyiben a páciens testsúlya meghaladja a 200 kilogrammot, az fizikai akadályt jelenthet a vizsgálat elvégzésében. Ezenkívül bizonyos vesefunkciós problémák vagy meglévő egészségi állapotok kizárhatják a kontrasztanyagos vizsgálat lehetőségét.

Fontos, hogy minden releváns információt előre megosszunk az orvossal, így elkerülhetők az olyan helyzetek, melyekben a vizsgálat nem lenne biztonságosan elvégezhető.

A Margit Medical Centerben csúcstechnológiás berendezésekkel és nagy tapasztalattal bíró, profi szakorvosokkal várjuk a pácienseket. Ráadásul, akár már aznapra is lehet azonnal időpontot foglalni! További részletek olvashatók a gerinc MR vizsgálatróla weboldalunkon!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb