klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

MR vizsgálat kontrasztanyaggal

Az MR vizsgálat egy igen fejlett képalkotó eljárás, aminek alapja a mágneses rezonancia. Ennek segítségével az MR berendezés részletes felvételeket készít a meghatározott területekről. Akárcsak a CT vizsgálat, az MR vizsgálat is készülhet kontrasztanyaggal és kontrasztanyag nélkül. Ebben a blogbejegyzésben az előbbi témakört járjuk körül: mit jelent a kontrasztanyagos vizsgálat, a kontrasztanyag mennyi idő alatt ürül ki és kell-e mellékhatásokkal számolni? Utána jártunk a válaszoknak!

Az MR működésének alapja a mágneses rezonancia. A berendezés mágneses teret generál a meghatározott testrész körül, ez a szervezetben energiaváltozást idéz elő, amelyet egy nagyteljesítményű számítógép 3 dimenziós képpé alakít át. A natív vizsgálat során annyi történik, hogy elkészítik ezeket a felvételeket, ha azonban kontrasztanyagos a vizsgálat, akkor a páciens szervezetébe kell juttatni a kontrasztanyagot, aminek segítségével pontosabb kép kapható a vizsgált területről. A kontrasztanyag funkciója, hogy jobban láthatók legyenek az erek, a lágyrészek, az elváltozások mérete, helye és típusa.

Minden esetben a leletező dönt arról, hogy elegendő-e a natív vizsgálat vagy pedig szükség van a kontrasztanyagra is.

MR vizsgálat kontrasztanyag segítségével

Az MR vizsgálat során a pontosabb és jobb diagnózis érdekében gyakran alkalmaznak úgynevezett kontrasztanyagot. A kontrasztanyagoknak 2 típusa van: léteznek szájon át bevehető típusok és olyanok, amiket intravénásan juttatnak a szervezetbe.

A megfelelő kontrasztanyagot az alapján választják ki, hogy mi a vizsgálat célja, mi a vizsgált szerv és természetesen az is lényeges, hogy milyen technológiával történik a vizsgálat. A vénásan alkalmazott kontrasztanyag gadolínium tartalmú, amely ritkaföldfém. Így tehát nyugodtan használható akkor is, ha a páciensnek jód allergiája van.

Van-e mellékhatása a kontrasztanyagnak?

Az MR vizsgálatnak nincsen ismert mellékhatása, a kontrasztanyagnak köszönhetően azonban ritka esetekben kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk. A páciens melegségérzést, hányingert vagy émelygést és vizelési ingert tapasztalhat a vizsgálat során. Ritka esetekben enyhe allergiás reakció alakulhat ki, megjelenhet enyhe bőrpír, kiütések, viszketés, ezek igen enyhe reakciók, amik perceken belül el is múlhatnak. Nagyon ritka esetben fordulhat elő súlyosabb allergiás reakció (anafilaxia), melynek azonnali ellátására az orvosi intézetek felkészültek.

Lényeges tudni, hogy az allergiás reakció legtöbb esetben viszonylag rövid idő alatt, 20 percen belül jelentkezik. Ritka esetben a tünetek megjelenése akár 24 órával később is lehet, ilyenkor a területileg illetékes sürgősségi osztály felkeresése javasolt. Ha a vizsgált személy azt tapasztalja, hogy nincs jól, akkor azonnal jeleznie kell az operátornak, aki a jelen lévő orvossal együtt megfelelő ellátásban részesíti.

MR kontrasztanyag mennyi idő alatt ürül ki?

A képalkotó eljárások, így az MR előtt bevitt kontrasztanyag legtöbb esetben a vesén keresztül ürül ki. Annak érdekében, hogy ez a legrövidebb idő alatt megtörténjen, célszerű sok folyadékot fogyasztani. Ebben az értelemben tehát a folyadékfogyasztás befolyásolja, hogy a kontrasztanyag mennyi idő alatt ürül ki.

Mikor nem végezhető el az MR vizsgálat?

A kontrasztanyag teljes mértékig biztonságos, de a szervezetből való kiürülése a veseműködésen múlik. Így a vizsgálat előtt a vesefunkciók ismerete szükséges. 25-30 ml/perc alatti GFR érték esetén a vizsgálat csak nagyon indokolt esetben ajánlott. A gadolinium tartalmú kontrasztanyag vesekárosító hatása jelenleg nem igazolt.

Az MR vizsgálatnak vannak fizikai korlátai, ezt a berendezés méretei határozzák meg. A MR készülék átmérője 70 cm, ezen el kell férnie a vizsgált páciensnek.

Az MR vizsgálat jellegéből adódóan a vizsgálatot nem végzik el pacemakerrel élő embereken, ez ugyanis a pacemaker működésében zavart okozhat. Célszerű jelezni a vizsgálat előtt, amennyiben a szervezetbe fémeket, például csavarokat, szívbillentyűt építettek be. A Margit Medical Centerben rövid időn belül, akár már aznap elvégezzük a vizsgálatot és az azonnali leletkiadásnak köszönhetően hamar hozzájuthat az eredményekhez.

Részletek a weboldalunkon!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb