klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Étkezés MR vizsgálat előtt

Az MR vizsgálatok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Gyakran merül fel kérdésként, hogy MR vizsgálat előtt lehet-e enni? A válasz erre a kérdésre az, hogy igen, lehet enni még néhány órával az MR előtt, de pár dologra érdemes figyelni, bizonyos esetekben pedig annak ellenére, hogy nem tiltott az étkezés, érdemes mégis kerülni.

MR vizsgálat előtt lehet-e enni?

Az MR vizsgálatoknál a táplálékfelvétel sok esetben meghatározza a vizsgálat eredményességét. Az esetleg kontrasztanyag adása miatt a vizsgálat előtt legalább 4 órával nem szabad már étkezni. A folyadékbevitel viszont nagyon fontos. A vizsgálat előtt és után is bőséges folyadékbevitel javasolt. Bizonyos MR vizsgálatok előtt akár a béltisztítás elvégzése is szükséges lehet.

MR kontrasztanyaggal

Az intravénás kontrasztanyag a vesén át ürül ki a szervezetből, ezért a kontrasztanyagos MR vizsgálat előtt el kell végezni egy vesefunkciós laborvizsgálatot. Ennek eredménye akkor kiemelten fontos, ha súlyos vesebetegség vagy veseelégtelenség áll fenn.

Az MR során kontrasztanyag használatával javítható a képminőség. A kontrasztanyagok különféle anyagok, amelyek a véráramba kerülnek, és megnövelik a szövetek kontrasztját. Ezek segítenek a diagnosztikában, lehetővé téve a szövetek és az erek részletesebb vizsgálatát. A mágneses rezonancia kontrasztanyagos vizsgálat előtt étkezni nem szabad. Az MR előtti két órában már csak víz fogyasztása javasolt.

A bélrendszer, végbél vizsgálata MR-rel

A bélrendszer és a végbél vizsgálata külön előkészítést igényel, így ebben az esetben nem elég a vizsgálat előtti négy órában kerülni az étkezést. Ilyen esetben a diagnosztikus megítélheltőség szempontjából elengedhetetlen a béltisztítás. A vizsgálatot megelőző este még egy könnyű vacsora fogyasztható, majd ezt követően hashajtót kell bevenni. Ennek köszönhetően a vizsgálat napján, az MR eredményességét erősen befolyásoló, korlátozó felesleges bélsár kiürül. A vizsgálat napján, a vizsgálatig már csak szűrt gyümölcslé fogyasztása megengedett. Közvetlenül a vizsgálat előtt pedig célszerű felkeresni a mellékhelyiséget. A belek természetes működésüknél fogva mozognak, ami önmagában is korlátozhatja a vizsgálatot. Ennek csökkentésére intravénás gyógyszert alkalmazunk, aminek a hatása rövid és átmenete, a páciens nem érez belőle semmit. A vizsgálat végére normalizálódik a bélműködés.

Mire kell még figyelni az MR vizsgálat előtt?

Az MR készülék által generált nagy erejű mágneses tér következtében a fémanyagok megzavarhatják a vizsgálatot, annak eredménytelenségét idézhetik elő. A mágneses térben károsodhatnak, így ezek a vizsgáló helyiségbe nem vihetők be, de a zárható öltözőben tárolhatók a vizsgálat alatt. Szerencsére ma már a beültetett fém tárgyak kompatibilisek az MR-rel. Mindenesetre a vizsgálatot végző operátort erről tájékoztatni kell. Ha ugyanis az MR nem ajánlott, akkor a CT vizsgálat elvégzését javasolják. Fontos, hogy nemcsak az implantátumok tartalmazhatnak fémet, ezek akár baleset, sérülés során is a szervezetbe kerülhetnek. Az ékszerek, piercingek, érmék, a zsebben lévő bankkártya, telefon, de még a smink is fémnek minősül, így ezeket is el kell távolítani. Egyes fémtartalmú sminkek a szem, esetleg a koponya vizsgálatokat befolyásolhatják.

Az MR vizsgálatok előtt fontos megérteni, hogy mikor és mit lehet enni, mire kell ügyelni. Az alapszabályok betartása elengedhetetlen a pontos eredmény eléréséhez és a vizsgálat sikeréhez.

MR vizsgálat egyszerű időpontfoglalással, várakozás nélkül és azonnali leletkiadással a Margit Medical Centerben!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb