klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

A CT-vizsgálat menete

A technológia fejlődése pozitív hatást gyakorol a diagnosztikai eszközök előre haladására is. Ma már korszerű vizsgálati módszerekkel lehet felmérni a test és az egyes testtájak állapotát. Ebben a blogposztban a CT-vizsgálatot ismerjük meg alaposabban. Mi az a CT-vizsgálat? Mi a CT-vizsgálat menete? Milyen előnyei vannak? Jöjjenek a válaszok!

Mi az a CT-vizsgálat?

A CT, vagyis computer tomográfia egy képalkotó eljárás, amelynek segítségével feltérképezhetjük az egyes testtájakat, fény deríthetünk a beteg által tapasztalt tünetek eredetére. A speciális röntgen vizsgálat gyors, bár minimális sugárterheléssel jár, ennek ellenére biztonságos és széles körben alkalmazható.

A sugárzás hatására a test részeiről és a belső szervekről pontos képet lehet kapni, mivel apró, néhány milliméteres képszeletek készülnek el a vizsgált területről. A CT-működési elve, hogy a röntgensugarak bizonyos szövetekben elnyelődnek, másokon áthaladnak. Ennek váltakozásából áll össze ez az igen nagy pontossággal bíró felvétel. Ha pedig a szövetekben valamilyen elváltozás található, akkor ott a sugárzás a normálishoz képest máshogy fog elnyelődni, ami egyértelműen látszik a felvételeken.

A kibocsátott és a testen áthaladt sugarakat egy detektor fogja fel és alakítja át a számítógép számára értelmezhető jelekké, képekké.

Mikor van szükség CT-vizsgálatra?

A CT-vizsgálat a diagnosztika során használatos eljárás. Amennyiben az egyszerűbb vizsgálatok, mint például az ultrahang vagy a fizikális vizsgálat nem adnak egyértelmű választ a kérdésekre, akkor jó megoldásnak bizonyulhat.

Gyakran balesetek, traumák esetén kerül sor a CT-re, mivel viszonylag elérhető technológia, gyorsan alkalmazható és azonnali eredményt ad. Ez különösen fontos lehet.

A CT-vizsgálat típusai

A CT-vizsgálatot alapvetően kategorizálhatjuk az alapján, hogy natív vagy kontrasztanyagos és az alapján is, hogy milyen testtájra fókuszál. Nézzük előbb a natív-kontrasztanyagos dimenziót!

A legtöbb CT-vizsgálat natív, ami nem igényel a páciens részéről különösebb előkészületeket. Ebben az esetben elkészülnek a felvételek és előáll a kép, ami a diagnózis alapját adja. A kontrasztanyagos vizsgált egy kicsit bonyolultabb. Két féle kontrasztanyag csoport létezik. Az egyiket szájon át fogyasztjuk, amely a natív, vénás kontrasztanyag nélkül készült hasi vizsgálatokhoz is szükséges lehet. A másikat intravénásan adják be a páciensnek vizsgálat közben.

A kontrasztanyag szépen kirajzolja a kevésbé jól látható vonalakat, például a vékonybelet. Ennél a típusnál fontos, hogy a páciens éhgyomorra érkezzen, illetve 1 hónapnál nem régebbi laborleletet is be kell mutatni, amely igazolja, hogy a vesefunkciók jól működnek. A kreatinin és a karbamid szintet azért kell megnézni, mivel a kontrasztanyag a vesében választódik majd ki. Fontos, hogy aki kontrasztanyagos vizsgálatra megy és cukorbeteg, konzultáljon az orvosával, hogy fel kell-e függesztenie a cukorgyógyszerek szedését a vizsgálatot megelőző és az azt követő 48 órában.

A CT-vizsgálatot csoportosíthatjuk az alapján is, hogy milyen testtájra fókuszál. Jellegzetes terület például az arc, az agykoponya, a garat, az orrmelléküreg és szemüreg, a mellkas, a tüdő, a has és a kismedence, a vastagbél, a vékonybél, a gerinc, illetve a végtagok.

Mi a CT-vizsgálat menete?

A CT-vizsgálat gyors és fájdalommentes. A CT-berendezés egy nagy, vastag gyűrűből áll, amelyben egy asztal mozog, ezen fekszik a páciens. Attól függően, hogy pontosan mi a vizsgálat tárgya, nagyjából 10-20 percet kell a berendezésben tölteni. A vizsgálat ideje alatt a páciens nem mozoghat, ha pedig az operátor utasítást ad, akkor bent kell tartania a levegőt.

A CT-vizsgálat minimális sugárterheléssel jár. Elővigyázatosságból azonban kismamákon és gyerekeken csak nagyon indokolt esetben végzik el a vizsgálatot.

A vizsgálati eljárás biztonságos, kontrasztanyagos vizsgálat esetén elenyésző valószínűséggel felléphet allergia. Ez nagyon ritkán fordul elő, és a kontrasztanyag beadásától számítva általában 20 percen belül jelentkezik is, így ha rossz közérzetet, reakciókat észlelünk, akkor azt mielőbb jelezni kell a vizsgálatot végző operátornak.

Mik a CT-vizsgálat előnyei?

A CT megannyi előnnyel bír, nem véletlen, hogy ez az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer. Igen pontos képet ad a vizsgált területről és gyorsan elkészül a felvételekkel. A páciens semmiféle fájdalmat nem érez, nincs bezártság érzés, mint az MR esetében.

Széles körben alkalmazható, például olyan betegeknél is, akik pacemakerrel, implantátummal, protézissel vagy bármilyen beültetett fémmel rendelkeznek. Ez különösen fontos, mivel az ebbe a kategóriába sorolható pácienseket MR segítségével nem mindig lehet vizsgálni.

Miért a Margit Medical Center?

A Margit Medical Center egy korszerű diagnosztikai központ a fővárosban. Egy modern, 21. századi klinika, ahol kellemes és kényelmes környezetben várják a pácienseket magasan képzett és tapasztalt orvosaink. Kiváló minőségű berendezésekkel dolgoznak munkatársaink, a felvételeket pedig profi orvosaink elemzik ki. Így próbáljuk a lehető legpontosabb képet megalkotni, ami biztos kiinduló alap lehet a diagnózis felállításához és a kezelési terv kidolgozásához.

Ismerd meg a Margit Medical Center, foglalj időpontot várakozás nélkül akár már aznapra és élj az azonnali leletkiadás lehetőségével! További részletek a weboldalunkon!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb