klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Emlő ultrahang: az emlők vizsgálata

Az emlőrák a leggyakoribb daganatos betegség a nő körében a WHO adatai szerint. Kialakulásának esélye az életkorral növekszik, míg 40 éves korban 250-ből 1 nőnél diagnosztizálják, addig 60 éves kor felett már minden 35. nőnél. Az eredményes kezelés szempontjából különösen fontos a korai felismerés, aminek egyik fő pillére az önvizsgálat, a másik pedig a szűrővizsgálat, a rendszeres orvosi ellenőrzés. Ebben a blogposztban összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni az emlő ultrahangról!

Mit kell tudni az emlő ultrahangról?

Az ultrahang segítségével a daganatok a korai szakaszban felismerhetők, illetve a ciszták, csomók is jól kirajzolódnak az ultrahangképen. Különösen nagy hangsúly van a korai felismerésen, mivel a megbetegedések nagyobb része jól kezelhető, kordában tartható, amennyiben időben megkezdődik a célzott terápia. Köszönhetően annak, hogy az ilyen jellegű megbetegedések, mint amilyen az emlődaganat is, sokáig tünetmentesek, különösen fontos, hogy az ember rendszeresen vegyen részt szűrővizsgálatokon.

Az emlő ultrahang egy korszerű eljárás, ami teljes mértékben fájdalommentes, biztonságos és nem jár sugárterheléssel sem. A diagnosztikai képalkotó eljárás segítségével az emlő gyulladásai, a szöveti, illetve a szerkezeti elváltozások, mint például a ciszták és a daganatok mutathatók ki.

A vizsgálat gyors és nem igényel semmiféle különösebb előkészületet a páciens részéről. A felső testet kell szabaddá tenni, a bőrre a vizsgálatot végző orvos zselét ken, ami azt a célt szolgálja, hogy a vizsgálófej és a bőr közé ne tudjon levegő szorulni. A vizsgált páciens háton, majd oldalt fekszik a vizsgálóágyon, az orvos pedig végigvezeti a vizsgálófejet az érintett területeken, vagyis az emlőn és a hónalj hajlatában is. Lényeges, hogy az emlők vizsgálatát a menstruáció nélküli időszakban vagy pedig annak második felében végezzék el, ilyenkor ugyanis kevésbé érzékeny ez a terület, arról nem is beszélve, hogy jobb, pontosabb eredményeket lehet kapni.

Mikor érdemes emlő ultrahangra menni?

Az emlő ultrahang elvégzése panaszmentesség esetén is indokolt, mivel egyes esetekben akkor tapintható az elváltozás, ha már előrehaladott állapotban van. Fiatal korban, 35 éves kor alatt szűrvizsgálatként 2 évente érdemes elvégeztetni a vizsgálatot. 35 éves kor felett a mammográfia kiegészítő vizsgálataként alkalmazzák. 40-50 éves kor közötti hölgyeknek különösen oda kell figyelni arra, hogy részt vegyenek a szűrővizsgálatokon, mivel az emlőrák előfordulása ebben a korban a leggyakoribb. 50 éves kor felett pedig évente ajánlott elvégezni a vizsgálatot.

Egyes esetekben életkortól függetlenül érdemes emlő ultrahangos vizsgálatot végezni. Például akkor, ha a nőgyógyászati vizsgálat vagy az önvizsgálat során valamilyen elváltozásra, rendellenességre derül fény. Köszönhetően annak, hogy az emlő ultrahang teljes mértékben biztonságos, így akár várandósság és szoptatás alatt is elvégezhető. A rendszeres komplex szűrés elengedhetetlen, amennyiben a családban volt már emlőrák vagy petefészekrák, a genetikai tényezők ugyanis jelentős szerepet játszanak a betegségek kialakulásában.

Ezeken kívül vannak olyan esetek, amikor valamilyen panasz teszi szükségessé a vizsgálat elvégzését. Ilyen lehet például, ha emlőfájdalmat, emlőérzékenységet tapasztalunk, az emlőben vagy a hónalji régióban csomót fedezünk fel, megváltozik az emlő alakja, a bimbó, vagy pedig a bőr, és akkor is, ha emlőváladékozás vagy vérzés jelentkezik.

Mammográfia és emlő ultrahang

A legtöbb esetben a pontos diagnózis érdekében mammográfiát és emlő ultrahangot is végeznek. A mammográfia egy speciális röntgen. A vizsgálat során az emlőt a berendezés két plexije közé kell helyezni, ami összenyomja azt, és két irányból készít felvételeket. A vizsgálat gyors, az emlő összenyomása enyhe kellemetlenséggel jár. Mivel valójában ez egy röntgen vizsgálat, ezért minimális sugárterhelés éri a testet. Fiatalabb korban a mirigyállomány sűrűbb, amin a röntgensugár nehezebben hatol át, ezért arra nem alkalmas, hogy az egészen apró elváltozásokat is felfedje.

A legszerencsésebb tehát, ha a páciensen a mammográfiát és az emlő ultrahangos vizsgálatot is elvégzik, így alakulhat ki teljes körű, részletes kép az emlők állapotáról.

Önvizsgálat kell a korai felismeréshez

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az önvizsgálat fontosságát! A menstruációs időszakot követő napokban célszerű elvégezni otthon az önvizsgálatot. Elsőként a tükörben, csípőre tett, majd felfelé nyújtott kézzel nézzük meg, hogy nem változott-e az emlők mérete, látunk-e bőrbehúzódást, megvastagodást.

Ezután emeljük fel a bal karunkat és jobb kézzel, zárt ujjakkal tapintsuk át a bal mellet, majd pedig ugyanígy a jobbat is. Ezt követően feküdjünk hanyatt, a bal kart nyújtsuk a fej fölé és jobb kézzel kívülről a mellbimbó felé haladva, körkörös mozdulatokkal tapintsuk át az emlőt, a hónaljat, majd ugyanígy ellenőrizzük a másik oldalt is. Végül enyhén nyomjuk meg a mellbimbókat, hogy nem tapasztalunk-e váladékozást.

A Margit Medical Centerben mammográfiát és emlő ultrahangos vizsgálatot is készítünk pácienseinknek. Az azonnali időpontfoglalással akár már aznapra lehet időpontot kapni, igény esetén pedig a leletek a vizsgálatot követő órákban elkészülnek. További részletek a weboldalunkon!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb