klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

A koponya CT vizsgálat

A koponya CT vizsgálat vérzések, ciszták, daganatok, ödémák, agyi erek, koponyatörések, degeneratív elváltozások feltérképezésére alkalmas. Milyen esetekben alkalmazzák a koponya CT vizsgálat eljárását és hogyan zajlik? Erről szól ez a blogbejegyzés!

Mi az a koponya CT vizsgálat?

A CT működésének alapja, hogy a röntgensugarak a szövetekben, szervekben elnyelődnek. Ennek köszönhetően, ha ezek szerkezete a normálistól eltér, akkor a sugarakat máshogy eresztik át és ez a CT felvételeken egyértelműen látszik.

A koponya CT vizsgálat során az agy területét, a koponyát vizsgálják. Leginkább akkor kerül sor a vizsgálatra, ha az MR-t nem lehet elvégezni, a vizsgált személy nincs eszméleténél, vagy pacemakere van.

A CT felvételeken láthatók az agy erei, a koponya csontos elemei, az agykamrák és azok elváltozásai, az agy állományában fellelhető elsődleges és másodlagos daganatos elváltozások is.

Mi a különbség a CT és az MR vizsgálat között?

A CT és az MR meglehetősen hasonlónak tűnnek, így felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis mi a különbség a kettő között!

Az alapvető különbség a két eljárás között, hogy az MR mágneses magrezonancián alapul, míg a CT lényege a röntgen sugárzás, valójában egy továbbgondolt röntgengépről beszélünk. Előbbi esetben az embert egy mágneses térbe helyezik, ahol mindenféle irányból készülhetnek felvételek, a CT-vel viszont a képek a test hossztengelyére merőleges pozícióban készülnek. Az MR-t nem lehet elvégezni a testben lévő fémtárgyak esetén, a CT-t pedig várandósság alatt.

Milyen esetben alkalmazzák diagnosztizálásra?

Lényeges tisztában lenni azzal, hogy a koponya CT vizsgálat sugárterheléssel jár. Éppen ezért csak orvosi javaslatra végzik el, indokolt esetekben. Az alábbi betegségek gyanúja esetén indokolt a koponya CT vizsgálat elvégzése:

  • daganatos megbetegedés
  • stroke
  • koponya sérülése
  • központi idegrendszerrel összefüggő betegségek
  • koponyaűri vérzés

A fenti betegségek fennállására utalhat, a hosszú ideje tartó fejfájás, gyakori ájulás, szédülés, eszméletvesztés, beszédzavarok és a viselkedés megváltozása is.

Vannak azonban kizáró okok is, amikor a koponya CT vizsgálat, mint diagnosztikai módszer nem alkalmazható. A sugárterhelés miatt nem javasolt várandós nők esetében a vizsgálat, mivel a magzatra veszélyes lehet. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor egy meghatározott terhességi hét után orvosi ajánlással elvégzik az CT-t. Kontrasztanyag használata esetén nem végzik el továbbá a vizsgálatot abban az esetben sem, amennyiben a vesefunkciót jelölő eGFR érték kisebb, mint 45 ml/perc.

Milyen teendők vannak a koponya CT vizsgálat előtt?

A koponya CT két módon történhet: van az úgynevezett natív vizsgálat és a kontrasztanyagos. Előbbi esetben nincsen különösebb teendő, utóbbi viszont igényel némi odafigyelést. A megelőző vizsgálatok során a laborban a vesefunkciók elemzését is kérni kell, egészen pontosan a kreatinin és karbamid értékeket. A vizsgálatot megelőző és követő 48 órában tilos bevenni a metformin hatóanyagú gyógyszereket, amelyeket jellemzően a cukorbetegek szednek.

A vizsgálat előtt 6 órával már nem javasolt enni, hogy adott eseten lehetőség legyen a kontrasztanyag beadására is. Mivel a kontrasztanyag a vesén keresztül távozik a szervezetből, így ajánlott a vizsgálat előtt és után bőséges mennyiségű, 2,5-3,5 liter folyadékot elfogyasztani.

Fontos, hogy a kontrasztanyaggal szemben allergiás reakció léphet fel. Ez nem kifejezetten gyakori jelenség, de az esély megvan rá. Azok például, akik a jódra allergiások, jelezzék ezt a konzultáció során, mivel eleve kiesnek a kontrasztanyagos CT-vel vizsgálhatók köréből. Jóval gyakrabban fordul elő, hogy az anyag következtében hasmenéses tünetek jelentkeznek, így érdemes ezzel számolni a vizsgálatot követően.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A CT során a vizsgált páciens mozdulatlanul fekszik egy vizsgálóasztalon. Ez a vizsgálószerkezet halad át a gyűrűhöz hasonlító CT gépen, ami felvételeket készít a kívánt kerületről, koponya CT esetén az agy területéről. Az eljárás teljes mértékig fájdalommentes. A készülék hangos zúgással működik, ez azonban nem ad okot az aggodalomra. Fontos, hogy a páciens az asztalon mozdulatlanul feküdjön a felvétel rögzítése alatt. A néhány másodpercig tartó rögzítéseket a radiológus jelzi a vizsgált személynek, aki ilyenkor még levegőt sem vehet. A mozgás ugyanis rontja a felvételi minőségét, így újat kell majd készíteni.

A CT egy radiológiai vizsgálat, ami a koponya által körül ölelt terület elváltozásainak kimutatására is alkalmas. A Margit Medical Center egy modern és jól felszerelt diagnosztikai központ, ahol többek között MR, ultrahang, mammográfia, CT vizsgálatokat is végzünk. A központ 2016-ban nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy egy igazán korszerű, komplex egészségügyi és diagnosztikai képalkotó központ álljon a páciensek rendelkezésére.


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb