klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Az MR vizsgálat menete lépésről lépésre

Az MR vizsgálat egy képalkotó diagnosztikai eljárás, aminek alapja a mágneses magrezonancia. Nagy részletességű felvételeket készít a test részeiről, amivel támogatja a betegségek diagnosztizálását. Mit kell tudni az eljárásról és mi az MR vizsgálat menete? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Mi az az MR vizsgálat?

Az MR vizsgálat tehát egy képalkotó eljárás, ami nagy hatékonysággal használható különféle betegségek diagnosztizálására. Jól alkalmazható idegrendszeri megbetegedések feltérképezésekor, a gerinccel kapcsolatos problémák azonosítása során, érbetegségek, fejlődési rendellenességek és sérülések diagnosztizálásakor.

Működésének alapja a mágneses rezonancia. A vizsgálat a test állapotáról ad képet. Tehát a szervezet, illetve a szövetek folyadéktereinek mágneses térben a megváltozott viselkedését jeleníti meg képi formában. Lényege, hogy az emberi test területeiről több irányban készít felvételeket. Ennek köszönhetően rengeteg információt kapunk a vizsgált testrészről, ami nagyban segíti a kezelőorvost a betegség pontos feltárásában és a megfelelő kezelés megtervezésében

Az MR vizsgálat elvégezhető kontrasztanyaggal és anélkül is. Egyes esetekben a vizsgált személy kontrasztanyagot kap vénásan annak érdekében, hogy bizonyos szövetek élesebben kirajzolódjanak. Érdemes tudni, hogy kis százalékban allergia alakulhat ki, ami röviddel a kontrasztanyag beadását követően jelentkezik is.

Az eljárás semmiféle fájdalmat nem okoz a páciensnek és a CT-vel ellentétben, itt a sugárterheléssel sem kell kalkulálni. Innovatív és modern megoldás, aminek segítségével roppant pontos képet lehet kapni a vizsgált területről.

Az MR típusai

Többféle MR vizsgálat is létezik attól függően, hogy a test mely részére koncentrál. Vegyük sorra ezeket!

  • koponya MR
  • arckoponya MR
  • belső fül célzott MR
  • emlő MR
  • teljes gerinc MR
  • hasi MR
  • kismedence MR
  • nyaki lágyrész MR
  • orbita célzott MR
  • sella célzott MR
  • májspecifikus kontrasztanyagos MR

Az MR vizsgálat menete

Mivel az MRI vizsgálat teljesen fájdalommentes, így nem igényel különösebb felkészülést és akár kisgyermekek vizsgálatára is kiválóan alkalmas. Célszerű a vizsgálatra minden esetben üres gyomorral érkezni. A kontrasztanyagos vizsgálat előtt ugyanis 6 órával már nem szabad ételt fogyasztani. Így, ha a vizsgálat során derül ki, hogy mégis szükséges a kontrasztanyag beadása, üres gyomorral nem kell egy újabb időpontban megismételni a vizsgálatot. A kontrasztanyagos vizsgálatot meg kell, hogy előzze egy kreatinin teszt, amihez laboratóriumi vizsgálatra van szükség.

A vizsgálóegységbe csak fémtárgyak és elektromos eszközök nélkül lehet belépni. Ide tartoznak az ékszerek, bele értve a testékszereket is, a hallókészülék, a műfogsor és minden elektromos árammal működő vagy mágneses részeket tartalmazó tárgy. A vizsgált személy ezt követően egy ágyra fekszik, amit aztán betolnak az MR csőbe. Az orvos egy másik szobából figyeli a felvételeket egy kamera segítségével, az utasítások pedig mikrofonon keresztül érkeznek.

Bár a vizsgálat nem jár fájdalommal és teljes mértékben biztonságos, a csőben meglehetősen szűk a hely, ami egyesekben szorongást válthat ki. Éppen ezért, ha valaki szeretné, akkor enyhe nyugtatót is kaphat, hogy könnyebb legyen ellazulni.

A folyamat alatt a gép zajos, kattogó hangot ad ki, ami zavaró lehet. Aki igényli, az kérhet füldugókat, gyakran pedig zenével próbálják elnyomni a zajt és lekötni a páciensek figyelmét.

Maga az MR vizsgálat menete jellemzően gyors, időtartam attól függ, hogy melyik régió feltérképezése a cél. Van aki 15-20 perc alatt átesik rajta, vannak azonban esetek, amikor nagyobb területről készül felvétel, ilyenkor akár 1 órán keresztül is eltarthat. Ez idő alatt a betegnek közel mozdulatlanul kell feküdnie az ágyon, ha ugyanis túl sokat mocorog, akkor a képek minősége nem lesz megfelelő.

Az elkészült felvételek radiológus elemzi, majd ezeket javaslatokkal együtt 3-5 napon belül a beteg rendelkezésére bocsátja. A Margit Medical Centerben lehetőség van azonnali leletkiadásra is, így szinte várakozás nélkül veheti át eredményeit.

Nem szeretne sokat várni az MR vizsgálatra? A Margit Medical Centerben akár még a mai napra is foglalhat időpontot! Ismerje meg magánklinikánkat!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb