klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

A szív ultrahang vizsgálata

A szív, a testünkben található egyik legfontosabb szerv. Rendkívül összetett a működése és a struktúrája, éppen ezért az esetleges problémák felismerése nem mindig egyszerű. A szív ultrahang vizsgálata, más néven az echokardiográfia (echo) azonban bepillantást enged anélkül, hogy beavatkozásra lenne szükség. Ez a vizsgálat lényeges eszköznek számít a szív-érrendszeri, kardiológiai betegségek megelőzésében, hiszen képes kimutatni a szív működésének rendellenességeit.

A szív ultrahang vizsgálatnak két fő típusa van, amelyeket különböző helyzetekben alkalmaznak. Az egyik a mellkasfalon keresztül végzett szívultrahang vizsgálat, amely során az orvos a szív fölött helyez el egy ultrahangfejet. Ez a leggyakrabban alkalmazott technika, mivel gyors, fájdalommentes és azonnali képet ad a szív működéséről.

A másik típus a nyelőcsövön keresztül végzett szív-ultrahang vizsgálat. Bár ez az eljárás egy kicsit kellemetlenebb, rendkívül pontos képet ad a szívről. Ideális olyan helyzetekben, amikor valamilyen rendellenesség gyanúja áll fenn, más vizsgálatokkal azonban nem lehetett teljesen tisztázni.

A szív ultrahang vizsgálatának jelentősége

Szívproblémák esetén a vizsgálatok között az egyik legfontosabb a szívultrahang. De vajon miért is olyan fontos ez az eljárás?

A szív ultrahang vizsgálata nemcsak a szív szerkezetének, hanem működésének vizualizálását is lehetővé teszi, képet adva a szív kamráiról, pitvarokról és a szívbillentyűkről. A vizsgálat segítségével korán észlelhetők a szívelégtelenség jelei vagy a szívizom túlterhelését jelző változások, így időben meg lehet kezdeni a szükséges kezelést. A szív ultrahangos vizsgálata tehát kiváló eszköz a betegségek korai felismerésére és a megelőzésre.

Az eljárás egyszerű, gyors és teljes mértékben fájdalommentes, ráadásul komoly betegségeket tesz időben felismerhetővé. Egy rövid, 15-20 perces vizsgálat, ami képet ad a szív egészéről, így mindenki számára ajánlott, aki az egészségére szeretne vigyázni.

Milyen betegségek diagnosztizálhatók a szív ultrahang vizsgálata alapján?

A szív ultrahang vizsgálata számos szívbetegség diagnosztizálásában segít. Bepillantást enged az alábbi területekre:

  • A szív szerkezete: A szívultrahang képein jól látható a szív szerkezete, a szívüreg, a kamrák és pitvarok nagysága és alakja, a szívbillentyűk állapota és működése.
  • Szívkontrakciók: Az ultrahang vizsgálat segítségével a szívkamrák összehúzódásának erejét is meg lehet mérni.
  • Szívsebészeti beavatkozások utólagos értékelése: Az ultrahang vizsgálattal jól vizsgálható a műtéti beavatkozások hatása.

A szív ultrahang vizsgálatának köszönhetően számos szívbetegség korai szakaszban felfedezhető, más esetekben pedig a már kialakult betegség súlyossága meghatározható. Így többek között magas vérnyomás, szívbillentyű-betegségek, szívelégtelenség, szívizom-betegségek, szívburok gyulladás és szívfejlődési rendellenességek esetén jelent segítséget.

Milyen tünetek esetén ajánlott a szív ultrahangos vizsgálata?

A szív ultrahang vizsgálatot indokló tünet lehet például a légszomj, a mellkasi fájdalom, a gyengeség, a szédülés, vagy a rendszertelen szívverés. Akkor is érdemes igénybe venni, ha már ismert szívbetegség van jelen, hiszen a vizsgálat segítségével követhető a betegség állapota és a kezelés.

A szív ultrahang vizsgálata ajánlott azok számára is, akiknek családjában előfordult már szívbetegség, vagy genetikai hajlam miatt fennáll annak kockázata. Sőt, a dohányosok, az elhízottak és a magas vérnyomással küzdő emberek számára is már-már kötelező a vizsgálat, ugyanis náluk magasabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye.

Hogyan zajlik a szív ultrahang vizsgálata?

A szív ultrahang vizsgálata egy egyszerű és fájdalommentes eljárás, mely során a páciens a hátán vagy oldalán fekszik, a szakorvos pedig a mellkas különböző területeit végig pásztázza a vizsgálófej segítségével. Annak érdekében, hogy pontosabb legyen a kép, a vizsgálófej és a bőrfelszín közé gélt juttatnak. Mindössze 15-20 percet vesz igénybe a procedúra. A páciens ez idő alatt nem érez kellemetlenséget.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük szívünk egészségét, és ha bármilyen tünetet észlelünk, forduljunk orvoshoz. A szív ultrahang vizsgálata életmentő lehet. Mindenkinek, aki egészségesen szeretne élni és elkerülni a szívproblémákat, érdemes rendszeres időközönként elvégeztetni ezt a vizsgálatot.

A Margit Medical Centerben lehetőség van a szív ultrahangos vizsgálatára. További részletek olvashatók a weboldalunkon!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb