klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Arckoponya CT: az orrmelléküregek vizsgálata

Az arckoponya CT az orrmelléküreg, egészen pontosan az arcüreg és a homloküreg vizsgálatára szolgál. Segítségével fény deríthető a különféle gyulladásos folyamatokra és arra is, ha az üregek felszínén valamilyen elváltozás, polip, daganat, egyéb duzzanat alakult ki. Blogposztunkban összefoglaljuk, hogy mi mindent kell tudni az arckoponya CT-ről!

Az arckoponya CT: milyen esetekben van szükség a vizsgálat elvégzésére?

Az arckoponya CT vizsgálatot rendszerint a fül-orr-gégész szakorvosok írják elő. A vizsgálat célja az arc- és homloküreg gyulladásos és egyéb folyamatainak kimutatása. Különösen fontos lehet ez a vizsgálat olyan beavatkozások, mint például az orrsövényplasztika és az ezzel összefüggő légúti szűkület műtétek előtt, amelyek sikerességét nagy mértékben befolyásolhatja a melléküregek állapota. Sor kerülhet rá olyan esetekben is, amikor a műtét utáni regenerációt kell követni. A vizsgálat érinti az orrüreget és a garatot, ennek köszönhetően az orrkagyló rendellenességei és az orrsövény elferdülése is megállapítható, illetve a sziklacsonti üregrendszer is feltérképezhető.

Általában az alábbi tünetek fennállása esetén végzik el: például a tartós, vagy ismétlődő orrdugulás, az arc- és fejfájás, valamint a krónikus vagy visszatérő orrmelléküreg-gyulladás. Emellett olyan jellegzetes tünetek is alapját képezhetik a vizsgálatnak, mint az orr vérzése, a szaglás elvesztése vagy az orrváladékozás.

Az arckoponya CT vizsgálat lehetővé teszi az orvos számára, hogy alaposan áttekintse az orrmelléküreg szerkezetét és azokat a változásokat, melyek felelősek lehetnek a tünetek kialakulásáért. Az eredmények alapján határozható meg, hogy milyen célzott kezelésre van szükség, hogyan lehet enyhíteni és megszüntetni a beteg tüneteit.

A CT vizsgálat alapvetően történhet kontrasztanyag nélkül és kontrasztanyaggal. Arckoponya CT esetében jellemzően nem használnak kontrasztanyagot, de szükség lehet rá.

Előkészületek az arckoponya CT vizsgálatra

Az arckoponya CT vizsgálat nem igényel összetett előkészületeket, mégis néhány dologra érdemes ügyeli. A CT- vel járó minimális sugárterhelés miatt minden esetben szükséges konzultálni a kezelőorvossal a vizsgálat megkezdése előtt. Az orvos tájékoztatja a pácienst az esetleges kockázatokról és az elérhető alternatívákról.

Amennyiben kontrasztanyagos vizsgálatra kerül sor, cukorbetegek esetében lényeges, hogy metformin hatóanyagú gyógyszerek bevételét a vizsgálat előtt 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően, 48 óra letelte után lehet újra megkezdeni ezek alkalmazását.

Az arckoponya CT vizsgálat menete

Az arckoponya CT vizsgálat gyors és teljes mértékben fájdalommentes. Az első lépésként a páciens megismeri a CT-készüléket. Ez egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonló szerkezet, amelyben a páciens fekszik, miközben a felvételek készülnek.

A vizsgálat során a beteg mozdulatlanul fekszik a berendezéshez kapcsolt ágyon. A vizsgálat célja, hogy a lehető legtöbb információt szerezze az orvos az orrmelléküregekről és a potenciális problémákról.

Korlátok és ellenjavallatok

Az arckoponya CT valójában röntgensugarakat használ a képek létrehozása során. Ez a tény bizonyos korlátozásokat eredményez, különösképpen a terhes nők esetében. A röntgensugárzás ugyanis veszélyes lehet a fejlődő magzatra, így terhesség alatt a vizsgálat rendszerint nem ajánlott. Azonban orvosi javaslatra, és bizonyos terhességi hét után kivételes esetekben mégis végezhető.

Az eredmény kiértékelése

Az arckoponya CT során készült felvételt radiológus szakorvos elemzi és értékeli. A vizsgálat során számos fontos információhoz juthatunk, többek között az orrmelléküregek állapotáról, esetleges gyulladásos vagy egyéb folyamatokról, duzzanatokról, polipokról, daganatokról. Az eredmények alapján a szakorvos konkrét diagnózist adhat, és további kezeléseket vagy beavatkozásokat javasolhat.

A Margit Medical Center diagnosztikai eljárásai között szerepel az arckoponya vagy orrmelléküreg CT is. Magasan képzett szakembereink a legmodernebb technológiát alkalmazzák annak érdekében, hogy a legpontosabb eredmények szülessenek. Pácienseink azonnal foglalhatnak időpontot, a CT felvételeit pedig egyből a vizsgálat után átadjuk. A leletezésre 3 munkanapot kell várni, amennyiben azonban a páciens igényt tart rá és a vizsgálat előtt jelzi, akkor lehetőség van akár azonnali leletátvételre is.

További részletek a bejelentkezésről a weboldalunkon!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb