klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Csontsűrűség vizsgálat: kinek ajánlott?

A csontritkulás már-már népbetegségnek számító kórkép, ami a lakosság 7-10%-át sújtja. A nőknél leggyakrabban a menopauza után a férfiaknál pedig 65 éves kor fölött okoz tüneteket. A csontsűrűség vizsgálat segítségével egyszerűen képet kaphatunk a csontjaink állapotáról, arról, hogy a csontritkulás folyamata mennyire előrehaladott. Blogposztunkban összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni a csontritkulásról és a csontsűrűség vizsgálatról.

A csontok egészsége

Az emberi test vázszerkezetét a csontok adják, ezek teszik ki a testsúly kb 20%-át. A csontok két fő összetevőből állnak: vízből (40%) és szilárd anyagokból (60%), utóbbinak közel kétharmada szervetlen, harmada pedig szerves alkotóelem. A szervetlenek felelnek a csontok szilárdságáért, a szervesek pedig a rugalmasságért.

A csontszövetben többféle sejttípus található, vannak a csontok, a csontképző sejtek és a csontfaló sejtek. Ezek az eltérő életszakaszban más-más szerephez jutnak. Gyerekkorban a csontképző sejtek gyarapítják a csontszövetet. Az idő múlásával a szerkezetük időről időre átalakul annak megfelelően, hogy milyen igénybevételnek, terhelésnek vannak kitéve. Nagyjából 30 éves korában éri el az ember a maximális csontállományt, a legnagyobb csonttömeget, ezt követően a csontfaló sejtek szépen lassan leépítik az állományt.

A csonttömeg csökkenése valójában egy természetes folyamat. Az azonban, hogy kinél milyen gyorsan meg végbe már genetikai és életmódbeli tényezőkkel befolyásolt. Ha felborul a csontképzés és a csontépítés egyensúlya, akkor csökken a csontok mennyisége és az összetételük is romlik. Ekkor beszélünk csontritkulásról.

A csontűrűség vizsgálat segítségével megtudhatjuk, hogy a csontállományunk milyen állapotban van, elkezdődött-e a csontritkulás folyamata.

Mi az a csontsűrűség vizsgálat?

A csontsűrűség vizsgálat (ODM – oszteodenzitometria) során azt nézik meg, hogy mekkora a csontok ásványianyag-tartalma. A csontsűrűség mérést egy berendezés végzi el, ez alatt kell a páciensnek elhelyezkedni. A vizsgálat semmiféle különleges előkészületet nem igényel, teljes mértékben fájdalommentes és mindössze 15 percet vesz igénybe.

A DEXA elven működő berendezés működésének alapja a röntgensugár, amit a csontok eltérő mennyiségben nyelnek el. Ha a csontszövet sűrű, akkor több röntgensugarat el tud nyelni, míg ha ritkább, akkor kevesebbet. Ez alapján felvázolható, hogy mely területeken ritkább a csontállomány, vagyis hol indult már el a csontritkulás. A DEXA az egyik legelterjedtebb típusa a csontsűrűség mérésének. Az eredményekhez viszonyítási pontként azt veszik alapul, hogy mennyi az optimális csonttömeg, és azt nézik meg, hogy a kapott értékek ettől mennyivel térnek el.

Lehetőség van arra, hogy a vizsgálat során csak a törékeny (rizikós) területekre fókuszáljanak. Vannak ugyanis különösen érintett területek, ilyen például az alkar, a csípő és a combnyak.

Kinek ajánlott a vizsgálat elvégzése?

A csontsűrűség vizsgálat tehát egy olyan diagnosztikai eszköz, amely segít az orvosoknak meghatározni, mennyire erősek a csontjaink. Ez az eljárás különösen fontos lehet az osteoporosis, vagyis a csontritkulás korai felismerésében és kezelésében. De vajon kinek ajánlott elvégeztetni ezt a vizsgálatot?

Idősebb nőknek: A csontritkulás különösen gyakran érinti az idősebb nőket, akik menopauza után esnek át hormonális változásokon. Egy ilyen vizsgálat segíthet korai jeleket felismerni és megelőzni a csonttöréseket.

Idősebb férfiaknak: Bár a csontritkulás általában a nőket sújtja, az idősebb férfiak is kockázatban lehetnek. Elsősorban azok, akiknek családi anamnézisükben szerepel a csontritkulás, vagy akiknek életmódja és egészségi állapota miatt fokozott a veszély.

Menopauza előtt álló nőknek: A menopauza előtti nőknek is érdemes lehet a csontsűrűség vizsgálatot elvégeztetni, különösen akkor, ha olyan tényezők is jelen vannak, mint dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás vagy alacsony testsúly.

Azoknak, akiknek családi anamnézisében szerepel csontritkulás: Ha a családban már volt csontritkulás, akkor érdemes a csontsűrűség vizsgálatot fontolóra venni.

Azoknak, akiknél más kockázati tényezők is jelen vannak: Érdemes elvégezni a vizsgálatot, ha fennállnak olyan tényezők, mint például alacsony testsúly, D-vitamin hiány, cukorbetegség, hormonális betegség, felszívódási zavar vagy bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok) szedése.

A csontritkulás kapcsolódhat más betegségekhez is egyes esetekben, ilyenek például bizonyos belgyógyászati betegségek, sokízületi gyulladások, asztma, a belső elválasztású mirigyek betegségei és a kalcium felszívódásának zavara. A csontsűrűség vizsgálat egy fontos eszköz a csontritkulás korai felismerésében és megelőzésében. A Margit Medical Centerben beutaló nélkül akár már aznapra lehet időpontot foglalni, az eredményeket pedig a vizsgálat végeztével azonnal átadjuk a páciensnek.

Ismerd meg a Margit Medical Center és a DEXA csontsűrűségmérést!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb