klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

CT kolonoszkópia: a legfontosabb tudnivalók

A technológia fejlődésével párhuzamosan a modern orvostudomány is óriási ugrást tett előre, különösen a diagnosztikai módszerek terén. Az újgenerációs képalkotó eljárások, mint a CT kolonoszkópia, előtérbe kerültek, lehetővé téve a korai és pontos diagnózist.

Mi az a CT kolonoszkópia és hogy zajlik a vizsgálat?

Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat! Mi az a CT kolonoszkópia? A vastagbél daganatos megbetegedéseinél a korai felismerés életmentő lehet. A CT kolonoszkópia egy olyan minimálisan invazív eljárás, amely lehetővé teszi a végbél pontos és részletes vizsgálatát anélkül, hogy a bélrendszerbe endoszkópot kellene vezetni. A fájdalommentes eljárás biztonságos és a vastagbél kóros elváltozásait nagy pontossággal mutatja ki. Kulcsszerepet játszik a korai stádiumú vastagbélrák felismerésében, ennek köszönhetően panaszmentes betegeknél is érdemes elvégezni a vizsgálatot.

A virtuális eljárás során a vastagbélbe levegőt fújnak, így részletes képek készíthetők a hasi szervekről, a vastagbél felszínéről. Lényeges felhívni a figyelmet arra, hogy a CT kolonoszkópia és a hagyományos kolonoszkópia nem ugyanaz. Míg a hagyományos kolonoszkópia során egy hajlékony endoszkópos eszközt vezetnek a beteg vastagbelébe a vizsgálathoz, addig a CT kolonoszkópia egy non-invazív technikát alkalmaz. Ezáltal a beteg kényelme jobban biztosított, és sokkal kisebb kellemetlenséggel jár. A hagyományos eljárással azonban egyszerre mintát is tudnak venni, amennyiben kóros elváltozást találnak.

Milyen esetekben ajánlott a CT kolonoszkópia elvégzése?

Azok a betegek, akik valamilyen bélrendszeri panasz miatt orvoshoz fordulnak, előfordulhat, hogy találkoznak a CT kolonoszkópiával. Például, ha a szakorvos vastagbél polipra vagy daganatra gyanakszik a tünetek és vizsgálatok alapján, szóba jöhet ez a diagnosztikai módszer, amennyiben a kolonoszkópia nem kivitelezhető.

Ma már a panaszmentes emberek esetében is ajánlott lehet a CT kolonoszkópia, mint a vastagbélrák szűrésének egyik hatékony eszköze. Ebben az esetben a cél a daganatos megbetegedések, vagy akár a még tünetmentes polipok korai felismerése. Különösen ajánlott a vizsgálat, ha a páciens életmódja nem megfelelő (például sok zsíros ételt fogyaszt, dohányzik, nem mozog eleget), Lynch szindrómában vagy Familiaris polipózisban szenved, sugárterápiát kapott, elmúlt 50 éves vagy valamilyen bélrendszeri megbetegedése van.

Az eljárás nem alkalmas a mintavételre és nem ad információt a nyálkahártya állapotáról (enyhébb gyulladás, fekély stb.), ezért elsősorban szűrővizsgálatként vagy a meghiúsult kolonoszkópia után jön szóba, kiegészítő vizsgálatként. Amennyiben a vizsgálat során eltérés található, úgy kolonoszkópia elvégzése szükséges.

A vizsgálat jelentősége és előnyei

A CT kolonoszkópia magas felbontású képek alkotásával biztosítja a szakorvos számára a pontos diagnózist. E vizsgálat fontos jelentőséggel bír a vastagbéldaganatok, polipok és egyéb elváltozások korai felismerésében, ami döntő lehet a kezelés sikeressége szempontjából.

A kellemetlen invazív vizsgálatokkal szemben a CT kolonoszkópia lényegesen kíméletesebb a páciensek számára, így sokak számára jelent nagyobb biztonságérzetet.

Mi történik a vizsgálat során?

Beteg előkészítése

A CT kolonoszkópia előtt fel kell mérni a panaszokat, hogy tiszta képet kapjunk arról, hogy miért van szükség a vizsgálatra. Az előkészítő folyamat magában foglal egy speciális diétát, valamint egy hashajtó programot, amely a béltükrözéses vizsgálattal azonos, hogy a vastagbél teljesen üres legyen a vizsgálat napján. Szükséges továbbá egy vénás kontrasztanyag alkalmazása előtti vesefunkciós teszt is. A betegnek a vizsgálat napján éhgyomorra kell érkeznie.

A vizsgálat menete és lépései

A CT kolonoszkópia maga általában a reggeli órákban történik, és enyhe kellemetlenséggel jár a páciens számára. A vizsgálat kezdetén az orvos egy gyógyszert ad be, amely lazítja a bélfal izmait. Ezután egy beöntő cső segítségével a vastagbelet levegővel fújják fel, hogy egyenletesen elterjedjen és kiterjedjen a szükséges területeken. A CT felvételek készítése közben páciensnek különböző pozíciókat kell felvennie, hogy a képek minél alaposabb részleteket tárjanak fel. Az egész folyamat körülbelül 20–30 percig tart.

Az értékelés során a radiológusok olyan speciális szoftvereket használnak, amelyek lehetővé teszik a vastagbél virtuális vizsgálatát, és részletes képet adnak annak belső felületéről, valamint a külső elváltozásaikról és állapotáról. A kontrasztanyag használata növeli a diagnosztikai pontosságot, különösen olyan elváltozások esetén, amelyek a bélfalon belül vagy közvetlenül annak közelében helyezkednek el.

Vannak-e lehetséges szövődmények vagy mellékhatások?

A CT kolonoszkópia biztonságos eljárás. Ritka esetben fordulnak elő szövődmények, például a végbélnyíláson keresztül történő levegőbefúváskor extrém esetekben perforáció történhet, a vénás kontrasztanyag alkalmazásakor pedig előfordulhatnak allergiás reakciók, amelyek eltérő súlyosságúak lehetnek. Ezek kockázata azonban meglehetősen alacsony, pláne, ha mellé tesszük, hogy milyen pontos képet kaphatunk a vastagbél állapotáról.

A CT kolonoszkópia egy olyan diagnosztikai eszköz, amely kiegészítésként alkalmazható a vastagbél kivizsgálására. A vizsgálat segítségével több információt nyerhetünk az egészségi állapotunkról, ami alapvető fontosságú a célzott terápiás beavatkozások meghatározása szempontjából. A Margit Medical Centerben a legjobb szakemberek végzik a vizsgálatokat és az eredmények kiértékelését, az azonnali időpontfoglalásnak köszönhetően pedig akár már néhány napon belül bejelentkezhetünk. További részletek a Margit Medical weboldalán!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb