klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mi az MR vizsgálat: a legfontosabb tudnivalók

Az MR vizsgálat az orvosi képalkotás egyik csúcstechnológiás formája, ami a legmodernebb berendezések segítségével, a mágneses tér erejét felhasználva kínál betekintést testünk legrejtettebb zugaiba is. Olyan részletességgel képes ábrázolni az emberi test különböző szöveteit, hogy ez a felbontás korábban elképzelhetetlen lett volna. Mi az MR vizsgálat? Milyen típusai léteznek, hogy zajlik, és hogy kell készülni rá? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Az MR vizsgálat a képalkotó diagnosztika egyik legkiemelkedőbb ága. Ez a tudományág nyújtja az orvosoknak azokat a látványos képi adatokat, amelyek alapján képesek felderíteni a test rejtett elváltozásait vagy sérüléseit. A mágneses rezonancia képessége, hogy a test "belsejébe lát", lehetővé teszi az orvos számára, hogy anélkül vizsgáljon meg egy szervet vagy szövetet, hogy bármilyen műtéti beavatkozást hajtana végre.

Manapság már szinte elképzelhetetlen lenne a modern orvostudomány és a betegellátás az MR non-invazív, mégis informatív módszere nélkül. Az MR vizsgálat nem csak betegségek felkutatásában játszik szerepet, hanem a megelőzésben és a gyógyulási folyamat követésében is nélkülözhetetlen eszköz. Nézzük, mit kell tudni róla!

Mi az MR vizsgálat?

Az MR, vagy másképpen mágneses rezonancia vizsgálat, egy innovatív diagnosztikai eljárás, ami a mágneses teret használja fel annak érdekében, hogy kivételesen részletes képeket készítsen az emberi test belsejéről.

A működésének alapja, hogy a mágneses térben egyes atomok magjai képesek a hullámok elnyelésére és kibocsátására. Abból, amit kisugároznak az atommagok tulajdonságaira következtethetünk. A MR berendezés feladata, hogy a detektált jelekből elkészítsen egy olyan képet, felvételt, amit a radiológus szakemberek elemezni tudnak.

A vizsgálat típusai

Az MR vizsgálatok sokfélék lehetnek a test különféle régióinak megfelelően. Legyen szó agyról, gerincről, nyakról, különféle ízületekről, vagy akár a teljes testről, mindegyik vizsgálatot a lehető legpontosabb diagnózis érdekében végzik.

Egy speciális típusa a kontrasztanyagos MR, ahol a véredények és lágyrészek állapotának vizsgálatát könnyíti meg a kontrasztanyag, ami a vizsgált területeket jobban kiemeli és így precízebb képet kaphatunk. A kontrasztanyagos vizsgálat esetén előzetes laborvizsgálatra van szükség, a vesefunkciók felmérésére, mivel a kontrasztanyag a vesén keresztül választódik ki a lebomlás során.

Az MR vizsgálat nagyban hozzájárul a modern orvostudomány fejlődéséhez, hiszen képes bármilyen testrészről pontos képet adni mellékhatások nélkül.

Milyen esetekben ajánlott az MR vizsgálat?

Az MR vizsgálat legfontosabb előnye, hogy a lágyszövetek közötti elkülönítésekre képes (amihez CT vizsgálat esetén kontrasztanyag kell), az adott elváltozások esetén azok jellemzésére alkalmas lehet, sokszor kontrasztanyag nélkül is.

Az MR vizsgálat hatékony eszköz, amikor a pontos diagnózis felállításához részletes információra van szükség az emberi test belső szerkezetéről. Ilyen esetek lehetnek például az agy és a gerincvelő betegségei, váratlan stroke vagy trombózis, az ízületi megbetegedések. Legfőbb előnyei között említendő a fájdalommentesség és a precizitás.

A lágyrészek vizsgálata esetén a szövetek szerkezeti eltérései, gyulladásos folyamatai esetén. Az MR vizsgálat lágyrészek esetén nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy egy más képalkotó eljárással (pl. ultrahang, CT) talált eltérés esetén, annak pontosabb jellemzésére használják.

Az MR vizsgálat során különös figyelmet kell fordítani a páciensek fém implantátumaira, a pacemakerre, mivel ezek a mágneses térrel kölcsönhatásba léphetnek, és így befolyásolhatják a felvétel minőségét vagy akár sérülést is okozhatnak. Terhesség első trimeszterében a vizsgálatot csak különös elővigyázatosság mellett végezzük. Azok a páciensek, akik tartanak a bezártságtól, nem biztos, hogy a teljes hosszában kibírják a vizsgálatot. Ha az MR alatt tör rá valakire a szorongás, akkor lehetőség van a vizsgálat megszakítására, ebben az esetben azonban az eredmények kevésbé lesznek értékelhetők.

A vizsgálat menete

Vannak bizonyos előkészületek, amelyekkel hozzájárulhatunk a vizsgálat pontosabb eredményeihez. Fontos teendő, hogy amennyiben kontrasztanyagos vizsgálatra kerül sor, éhgyomorra jöjjön a páciens. A vesefunkció vizsgálata kulcsfontosságú. A vizsgálat előtt a páciens tájékoztatást kap a procedúráról, ezt követően az operátor utasításait követve kényelmesen elhelyezkedik a vizsgálóágyon. A vizsgálat alatt teljes nyugalom és mozdulatlanság szükséges a precíz eredmény érdekében. A páciens végig kommunikálhat az operátorral egy mikrofonon és hangszórón keresztül. A vizsgálat hossza attól függ, hogy milyen terület van a fókuszban, átlagosan 20-50 percet vesz igénybe. Foglalj időpontot MR vizsgálatra a Margit Medical Centerben akár már aznapra! További részletekért kattints!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb