klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Képalkotó diagnosztika: a röntgentől a DEXA vizsgálatig

A képalkotó diagnosztika jelentősége nem vitatható. A mai modern technológiáknak köszönhetően a betegségek diagnosztizálása sokkal hatékonyabb, akár már a korai stádiumban felismerhetők az elváltozások, eltérések. Ebben a blogposztban összefoglaltuk, hogy mit kell tudni a leggyakrabban alkalmazott képalkotó diagnosztikai módszerekről!

A képalkotó diagnosztika szerepe a betegségek megelőzésben

A képalkotó diagnosztika egy ernyőfogalom, ami olyan vizsgálatokat gyűjt egy csokorba, melyek különféle képalkotási megoldásokkal vizuális felvételeket készítenek az egyes testrészekről, szervekről. A felvételek metszeteket, rétegelt képeket mutatnak, ennek következtében lehetőséget kínálnak a belső szerkezet áttekintésére, a normálistól való eltérések felfedésére.

Minden esetben a vizsgálat célja, a körülmények határozzák meg, hogy melyik a megfelelő eljárás. Ezek a vizsgálatok egyébként alapvetően fájdalommentesek, kisebb kellemetlenséggel, bizonyos esetekben elenyésző mértékű sugárterheléssel járhatnak.

A képalkotó diagnosztika döntő szerepet játszik a betegségek megelőzésében, mivel lehetővé teszi a korai felismerést, a pontos diagnózist, a különböző egészségügyi állapotok hatékony követését. Az orvosi képalkotó diagnosztikai eszközök fejlődése forradalmasította az orvostudományt, támogatva az egészségügyi szakembereket a betegek állapotának javítására irányuló erőfeszítéseikben. Vegyük sorra, miben rejlik a képalkotó eljárások jelentősége!

  • Korai felismerés és szűrés: Az olyan képalkotó technikákat, mint a mammográfia, az ultrahangvizsgálat és a komputertomográfia (CT) széles körben használják az elváltozások, eltérések felismeréséhez. Segítségükkel a betegségek kialakulásának már a korai szakaszában megkezdhetők a kezelések, növelve ezzel a gyors és hatékony gyógyulás esélyét.
  • Pontos diagnózis: Az képalkotó vizsgálatok részletes információkat adnak a test belső struktúrájáról, lehetővé téve a különböző betegségek pontos diagnózisát. Például a röntgen, a mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) és a CT-vizsgálatok segítenek a törések, daganatok és egyéb rendellenességek azonosításában. A pontos diagnózis elengedhetetlen a megfelelő kezelési tervek kialakításához.
  • Kezelés követése: A rendszeres képalkotó vizsgálatokkal értékelhető a kezelésre adott válasz, kimutatható a kiújuló vagy visszamaradt betegség, és ezek pedig jó alapként szolgálhatnak a további kezelési döntések meghozatalához.

Milyen képalkotó vizsgálatok léteznek?

A következőkben bemutatjuk, hogy milyen képalkotó eljárásokat alkalmaznak a leggyakrabban az orvoslásban!

A röntgen

A képalkotó diagnosztikai megoldások közül a leggyakrabban a röntgen vizsgálatot végzik el. Ez egy hagyományos radiológiai vizsgálat, aminek alapja az ionizáló hatású röntgensugárzás. A röntgensugár áthalad a testen, a vizsgált terület mögé egy speciális röntgenfilm kerül, ahol a röntgensugár nyomot hagy, ezáltal képet alkotva az árnyékokról. Kiválóan alkalmas a mellkasi, tüdőhöz kötődő betegségek, a csonttöréses, a gyulladások, a ficamok, a csontritkulás, a gerincet értő deformitások diagnosztizálására, sőt, a daganatos kórképek feltérképezésében is jelentős szerepet tölt be.

A vizsgálat során elenyésző mértékű sugárzás éri a szervezetet. Széles körben alkalmazható, várandós kismamák esetében azonban nem javasolják.

A röntgen vizsgálat gyors és hatékony, nem igényel speciális előkészületet, de a vizsgált testrészt szabaddá kell tenni, és fontos a mozdulatlanság a képminőség érdekében.

Ultrahang vizsgálat

Az UH, vagy ultrahang vizsgálat segítségével belgyógyászati, urológiai, endokrinológiai, ízületi, nőgyógyászati és érrendszeri problémákra lehet fényt deríteni. Az ultrahang hullámokat a testre irányítják, a visszaverődő hullámok képet alkotnak, így mozgás közben is vizsgálhatók a szervek.

A hasi és kismedencei vizsgálat előtt 6 órával nem ajánlott enni, csak szénsavmentes vizet lehet fogyasztani. Fontos, hogy a kismedencei ultrahangnál telt hólyaggal érkezzen a páciens, ez ugyanis segít abban, hogy a mögötte lévő szerveket (méh, petefeszék, belek, prosztata) a bélgázok ne árnyékolják be. Az ultrahang vizsgálat során olyan szerveket vizsgálhatnak, mint például a máj, epehólyag, vesék, húgyhólyag, méh, petefészkek, here vagy prosztata.

CT vizsgálat

A CT (komputertomográfia) egy képalkotó eljárás, amely során röntgensugarakat használnak a testrészek részletes vizsgálatára. Keresztirányú metszetek készítenek a vizsgált testrészről, ezek részletes képet adnak a szervekről és szövetekről. A CT segít az orvosnak a daganatok, sérülések, fertőzések és egyéb rendellenességek felismerésében és diagnosztizálásában. Vizsgálhatják vele az agyat, a mellkast, a hasi szerveket, a csontokat, a gerincet, az ereket is.

A CT vizsgálat gyors és hatékony, de sugárterheléssel jár, ezért csak szükség esetén alkalmazzák, különösen várandósoknál és gyermekeknél. Egyes esetekben kontrasztanyag beadásával is elvégezhető, ezzel még több információ szerezhető a vizsgált területről.

MR vizsgálat

A mágneses rezonancián alapul az MR vizsgálat, ami azt jelenti, hogy a képalkotás rádióhullámok segítségével történik. A diagnosztikai módszerrel a lágyrészeket is meg lehet vizsgálni, így például az ízületeket, a szöveti lágyrészeket, a gerincvelőt és az agyi eltéréseket.

Maga a vizsgálat nem jár fájdalommal és nincsenek veszélyei, a páciens azonban egyáltalán nem mozoghat, amíg elkészülnek a felvételek, csak akkor, ha az operátor engedélyt ad rá. Ez kellemetlenséget okozhat, illetve a zárt tért szorongást válthat ki az arra érzékeny betegeknél.

DEXA vizsgálat (csontsűrűségmérés)

A DEXA vizsgálat a csontok ásványianyag-tartalmának mérésére szolgál. Ez a vizsgálat fontos eszköz a csontritkulás (osteoporosis) diagnosztizálásában és a törési kockázat becslésében. A DEXA vizsgálat alacsony sugárterheléssel és fájdalommentesen történik.

Mammográfia vizsgálat

A mammográfia egy speciális röntgenvizsgálat, amelyet a mellrák korai felismerésére és diagnosztizálására alkalmaznak. A vizsgálat során a mellre nyomást gyakorolnak és röntgensugarak alkalmazásával készítik el a felvételeket az emlőről. Segít az orvosnak az apró elváltozások, ciszták, daganatok vagy más rendellenességek felfedezésében. A mammográfia korai felismerést tesz lehetővé, ami kulcsfontosságú a sikeres kezelés és gyógyulás szempontjából

Miért a Margit Medical Center a legjobb választás?

A Margit Medical Center csúcskategóriás berendezésekkel és magasan képzett, tapasztalt szakorvosokkal várja a pácienseket. A várakozás nélküli időpontfoglalásnak és az azonnal leletkiadásnak (felár ellenélben) köszönhetően rövid időn belül át lehet esni a vizsgálaton és készhez venni az eredményeket. Központunkban a diagnosztikai vizsgálatok széles körét végezzük el: legyen szó DEXA vizsgálatról, CT-ről, MR-ről, ultrahangról, vagy mammográfiáról, tudásunk maximumát adva végezzük el a szükséges vizsgálatokat! További részletek a weboldalunkon!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb