klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Hogyan zajlik a Dexa vizsgálat?

A csontritkulás vagy más néven osteoporosis egy olyan betegség, amely során a csont tömege, a csontszövet mennyisége jelentősen lecsökken, olyannyira, hogy a csontok szilárdsága is meggyengül. A betegség a hazai lakosság 7-10%-át érinti, vagyis 10 emberből egy szenved a következményektől. A csontritkulás a csontsűrűség vizsgálat, vagyis az ODM vizsgálat segítségével diagnosztizálható. Mit kell tudni róla, és hogy zajlik a DEXA vizsgálat? Erről szól ez a blogposzt!

Mi az a csontritkulás?

A csontritkulás egy igen veszélyes betegség, mivel a csonttömeg és a csontszövet mennyiségének csökkenésével a csontok ellenállóképessége legyengül, így sokkal könnyebben következik be törés. A betegség jellegzetessége, hogy hosszú ideig nem okoz panaszokat, lappang, majd hát és derékfájdalom formájában jelentkezik. Az igazi problémát az okozza, hogy idővel a csontok meggyengülnek és típusos oszteoporotikus törések jelentkezhetnek (csuklótörés, alkarcsonti vagy felkarcsonti törés, csigolya- vagy medencetáji törés). A törések kihatnak az életminőségre, idősebb korban azonban súlyosabb következményekkel kell számolni (ágyhoz kötöttség, mozgáskorlátozottság, szövődmények következtében halálozás).

A csontsűrűség vizsgálat, vagyis ODM (DEXA) vizsgálat segítségével a csontritkulás már a töréseket megelőzően is felismerhető felismerhető, így a megfelelő készítményekkel kezelhető, kordában tartható. Nézzük, mit kell tudni a vizsgálatról!

Mi a DEXA vizsgálat?

A DEXA vizsgálat, vagy más néven kettős röntgensugaras csontsűrűség vizsgálat (ODM-vizsgálat) segítségével meghatározható a csontok ásványi anyag tartalma, illetve sűrűsége. A diagnosztika eszköze, amely minimális sugárterheléssel jár, még a rutin mellkas röntgen során alkalmazott röntgen dózisnál is nagyságrendekkel kisebb dózist kap a beteg.

A csontritkulás jellemzően 50 éves kor fölött okoz panaszokat, nőknél és férfiaknál egyaránt. Vannak bizonyos hajlamosító tényezők, ilyen például az egyes típusú cukorbetegség, a genetikai tényezők, a májbetegség, a vesebetegség, a pajzsmirigy betegségei, illetve a nőknél a változókor megjelenése.

Lényeges, hogy a DEXA vizsgálat a zsír és az izom tömegét és arányát is képes mérni. Ez a teljes testösszetétel vizsgálat, ami képet ad a testzsír elhelyezkedéséről, illetve arról is, hogy a diéta és a sport hatására hogyan csökken a zsír százaléka és miként növekszik az izomtömeg.

Hogyan zajlik a DEXA vizsgálat?

A vizsgálat előtt csupán néhány előírást kell betartani a páciensnek. Csak a zavaró fémtárgyak, ékszerek eltávolítása kötelező, a ruházatról is, tehát ne legyen se kapocs, se cipzár, se gomb az érintett területet fedő ruhadarabon. A vizsgálótérbe elektromos eszközöket tilos bevinni, ezt az öltözőben kell hagyni.

A DEXA vizsgálat során a diagnosztikai készülék átvizsgálja az érintett területet, ez nagyjából 10-15 percet vesz igénybe. Ez idő alatt a páciensnek mozdulatlanul kell feküdnie. A mérést elkészíthetik az ágyéki gerinc tájékán, a combcsonton, illetve a csuklón is, előbbi esetben fekvő helyzetben, utóbbiban pedig a vizsgálat ülő helyzetben történik. Maga a procedúra tehát rövid ideig tart és teljes mértékben fájdalommentes.

Milyen esetben célszerű elvégezni a vizsgálatot?

A csontsűrűségmérés alkalmas a csontritkulás és a csökkentett csontsűrűség diagnosztizálására. Segítségével felmérhető a csontok ásványi anyag sűrűsége, a csonttörés kockázata és az is, hogy a csontritkulás kezelését célzó terápia mennyire hatékony. Különösen javallott a vizsgálat elvégzése, amennyiben a családban előfordult már ez a betegség.

Célszerű a DEXA vizsgálat elvégzése, amennyiben valaki olyan gyógyszert szed, aminek mellékhatása lehet a csontritkulás, a testmagassága jelentősen, több mint 3 cm-rel csökken, ha szervátültetése volt, esetleg megesett már, hogy kisebb behatás következtében is csonttörést szenvedett. Szerencsés lehet a csontritkulás vizsgálat abban az esetben is, ha a beteg dohányzik, Crohn betegségben szenved, korai menopauzát diagnosztizáltak nála, esetleg tejcukor-, tej- vagy gluténérzékenységben szenved.

Milyen esetekben nem javallott az elvégzése?

A DEXA vizsgálat elvégzése nem javasolt, amennyiben a páciens várandós, szoptat, utóbbi esetben ha nem elkerülhető a mérés, akkor célszerű a röntgensugárzás miatt a vizsgálat után 48 óráig kerülni az anyatejes táplálást.

Kizáró tényező a 120 kg-ot meghaladó testsúly, illetve az is, amennyiben a páciens a vizsgált területen protézissel, implantátummal rendelkezik, ezek ugyanis nehézkessé tennék az eredmények értelmezését. Ugyanígy torzulhat az értékelés, ha a csontsűrűségmérést megelőző 2 napban kontrasztanyagos vizsgálaton esett át a páciens.


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb