klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Koponya MR vizsgálat – Mit mutat ki?

Az MR vizsgálat egy speciális diagnosztikai eljárás, aminek segítségével alaposan feltérképezhető az adott szervek, testrészek állapota. Többféle típusa is létezik, az egyik közülük a koponya MR vizsgálat, amely a szürke- és fehérállomány, az erek és az agykamrák területére összpontosít. Mit mutat ki a koponya MR vizsgálat? Ennek jártunk utána!

Mit kell tudni az MR vizsgálatról?

Az MR működésének alapja a mágneses rezonancia. A MR készülék mágneses teret hoz létre, aminek következtében energiaváltozások jönnek létre a testben. A vizsgálat a szervezet, illetve a szövetek folyadéktereinek mágneses térben a megváltozott viselkedését jeleníti meg háromdimenziós képi formában. Előnye, hogy az adott területről tetszőleges irányokból is készít felvételt, ami lehetővé teszi egy részletes kép kialakítását. Ez a képalkotás a lágyszövetek közötti finom eltérések kép megjelenítését teszi lehetővé.

Mit mutat ki a koponya MR vizsgálat?

A koponya MR vizsgálat az agy területére összpontosít, felméri az agykamrákat, az ereket, a szürkeállományt és a fehérállományt. Mivel ez egy nagyon érzékeny vizsgálati módszer, ezért tökéletesen alkalmas az agyállományt érintő betegségek, az elváltozások helyének és kiterjedtségének megállapítására.

Koponya MR vizsgálatot végzünk pl. az epilepszia, a stroke, a szélütés, a sclerosis multiplex, daganatos megbetegedés, különféle érelváltozások, az Alzheimer-kór, az anyagcsere betegségei és olyan gyulladásos elváltozás esetén, ami az agyburkot, illetve az állományt érinti, ilyen például a toxoplasmosis és a bakteriális meningitis.

A vizsgálat menete

A koponya MR vizsgálat esetén a páciensnek nem kell előre felkészülni, csupán néhány szabályt célszerű betartani. Alapvetően az MR előtt lehet enni, ennek ellenére azt szokták javasolni, hogy a vizsgálat előtt pár órával inkább ne fogyasszon a beteg semmit. Bizonyos esetekben szükség lehet kontrasztanyag beadására is, melyhez éhgyomor szükséges. Ha menet közben derül ki, hogy mégis ez a vizsgálati mód szükséges, akkor, mivel éhgyomorra érkezett a páciens, nem kell megismételni a vizsgálatot egy másik időpontban.

Az MR mágneses rezonanciát használ, ami azt jelenti, hogy minden olyan fém eszközt, tárgyat el kell távolítani, ami befolyásolhatja az eredményeket, ilyenek például a piercingek, az ékszerek és akár smink is.

A beteg a vizsgálat elején az MR készülék vizsgálóágyára fekszik, ami becsúszik a mágneses csőbe. A vizsgálat ideje alatt szükség esetén kommunikálhat a páciens a vizsgálatot végző szakemberrel, aki időnként utasításokat adhat. Alapvetően mozdulatlanul kell maradni a jó képminőség érdekében, kivéve, ha az operátor engedélyt ad a mozgásra. A készülék meglehetősen hangos működés közben, ettől azonban nem kell megijedni, a folyamat fájdalommentes, de kellemetlenséget okozhat azonban azok számára, akik nehezen viselik a bezártságot. Éppen ezért helyeztek el a készülékben egy pánikgombot, amivel azonnal megszakítható a vizsgálat.

Koponya MR vizsgálat a Margit Medical Centerben

A Margit Medical Center egy magánrendelő Budapest központjában. Nálunk különösen nagy hangsúlyt kap a diagnosztika, ezért szakembereink kiváló minőségű berendezésekkel dolgoznak. Ez szavatolja az elkészült felvételek, vizsgálatok pontosságát, amelyek hatalmas segítséget nyújtanak a diagnosztizálásban és a kezelési terv összeállításában. A bejelentkezés, időpontfoglalás könnyedén elvégezhető, nincs hosszú várólista, a legtöbb esetben már a bejelentkezés napján, akár azonnal tudjuk fogadni a pácienseket. Az azonnali leletkiadásnak köszönhetően a vizsgálati eredményeket rövid idő alatt készhez lehet kapni. Ezt célszerű már a bejelentkezésnél jelezni, ha ez nem történik meg, akkor 3 napos átfutási időre lehet számítani. Ismerje meg a Margit Medical Centert!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb