klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Magán MR vizsgálat a Margit Medical Centerben

Az MR vizsgálat egy modern képalkotó diagnosztikai eljárás, ami hozzásegíti a pácienst ahhoz, hogy a betegség azonosításával és a megfelelő kezelés megkezdésével minél hamarabb a gyógyulás útjára léphessen. Összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni az eljárásról, és hogy miért a Margit Medical Center a legjobb választás, ha Magán MR vizsgálat elvégzéséről van szó!

Mi az az MR vizsgálat?

Az MR, vagyis mágneses rezonancia vizsgálat egy igen fejlett képalkotó eljárás, amivel nagyon pontos képet lehet kapni a test állapotáról. Az MR készülék a test részeiről a tér három irányából készít felvételeket, ennek köszönhetően képes ennyire pontos képet festeni. Ez a kezelőorvost segíti, méghozzá abban, hogy minél több információt szerezzen, minél alaposabban megismerje a helyzetet és a diagnózis felállítása minél pontosabb legyen.

Az MR vizsgálat hatalmas előnye, hogy nem röntgensugárzással működik a képalkotás, hanem a mágneses rezonanciával, így alkalmazható olyan esetekben is, amikor a röntgen nem, például kisgyermekeknél, sőt, a gyakoriság tekintetében sincsenek limitációk.

Az MR vizsgálat segítségével többféle betegség is diagnosztizálható, például idegrendszeri betegségek, gyulladások, sérülések, gerincbetegségek, anyagcserezavarok, az erek elváltozásai. Jól vizsgálható vele a kismedence, a has és a mozgásszervek, valamint a gerinc, a koponya és az ízületek is. Már az egészen apró rendellenességek és elváltozások kimutatására alkalmas lehet, akár még azelőtt, hogy a röntgenen vagy a CT vizsgálat felvételein bármi látható lenne.

Az MR vizsgálatnak két fő típusa létezik: van a natív és a kontrasztanyagos. Előbbi nem igényel különösebb előkészületeket, célszerű azonban a vizsgálat előtti 6 órában már nem étkezni. Ennek oka, hogy ha az MR vizsgálat során derül ki, hogy mégis szükség lenne a kontrasztanyag beadására, akkor ne kelljen a vizsgálatot megismételni, a kontrasztanyagot be lehessen adni éhgyomorra.

A vizsgálóba a páciens nem vihet be semmiféle fém tárgyat és elektronikai eszközt. Vagyis a mobiltelefont, ékszereket, műfogsort, hallókészüléket az öltözőben kell hagyni az MR vizsgálat idejére.

A páciens az MR berendezés ágyára fekszik, a gép pedig elkészíti a felvételeket. Ha kontrasztanyagos a vizsgálat, akkor a kontrasztanyag beadása előtt, a kreatinin érték miatt, egy hónapnál nem régebbi laborleletet kérünk. Egy terület vizsgálata 20-40 percet igényel. A páciens egy hangszórón keresztül utasításokat kap a vizsgálatot végző orvostól, illetve a pánikgomb segítségével jelezheti, ha valamilyen kellemetlenséget érez. Amíg a gép működik, addig mozdulatlanul kell feküdni, az operátor jelzi, ha a vizsgálat befejeződött. Az MR vizsgálat fájdalommentes, azok számára, akik nem bírják a bezártságot kellemetlen lehet.

Kontrasztanyagra akkor van szükség, ha a lágyrészek és az erek állapotáról is szeretnénk képet kapni. Ebben az esetben a vénába fecskendezik a kontrasztanyagot, aminek mennyiségét a páciens testsúlya határozza meg.

Az MR-nek nincsen ismert káros hatása, mellékhatása. Nagyon ritkán a kontrasztanyag vált ki allergiás reakciókat, ez rövid időn belül jelentkezik, így az orvosok kezelni tudják a reakciót.

Nem végezhető el az MR vizsgálat, amennyiben a páciens testalkata miatt nem fér be az MR készükékbe, illetve akkor sem, ha pacemakerrel rendelkezik. Ugyanígy kizáró ok, ha a betegnek beépített hallókészüléke van, korábban érfogó klippet vagy műszívbillentyűt helyeztek be. Várandósság esetén az első trimeszterben nem végzik el az MR-t, leginkább elővigyázatosságból, nincs ugyanis alátámasztva, hogy káros lenne a magzatra.

Magán MR vizsgálat a Margit Medical Centerben

A Margit Medical Centerben a kollégák felkészültek arra, hogy szakszerű vizsgálatot hajtsanak végre. Nincs hosszú várólista, a bejelentkezés telefonon vagy e-mailben elvégezhető, a leletkiadás pedig azonnali, amennyiben erre igény van. Ez különösen fontos, hiszen a legtöbb helyen 3-5 munkanapba telik a leletkiadás.

A Margit Medical Centerben az alábbi MR vizsgálatok elvégzése lehetséges:

  • koponya MR
  • arckoponya MR
  • emlő MR - gerinc MR
  • belső fül MR
  • kismedence MR
  • hasi MR
  • májspecifikus MR kontrasztanyaggal
  • orbita célzott MR
  • nyaki lágyrész MR
  • sella célzott MR
  • ízületi MR vizsgálat

Miért a Margit Medical Center?

Tudjuk, hogy a diagnosztika a gyógyulás első lépése és vannak olyan helyzetek, amikor nincs idő több hetet, hónapot várni egy vizsgálati eredményre. Ezért dolgoztuk ki rendszerünket, amelynek lényege, hogy nincs szükség beutalóra, nincs hosszú várólista, a lehetőségekhez mérten akár már aznapra lehet időpontot foglalni. A magán MR vizsgálat szolgáltatásunk eredményeit azonnal kézhez kaphatja a páciens, amennyiben ezt a vizsgálat megkezdése előtt jelzi.

Szakképzett és empatikus személyzet várja a pácienseket, magasan képzett operátor végzi el a vizsgálatot, és kiváló radiológus szakorvok a kiértékelést. Az általunk használt csúcskategóriás berendezések gondoskodnak a pontos felvételekről. Budapest egyik legmodernebb diagnosztikai központja, a Margit Medical Center központi elhelyezkedésű, könnyű megközelíteni. A hosszú nyitvatartási idő lehetővé teszi, hogy a páciensek biztosan találjanak olyan időpontot, ami számukra a legmegfelelőbb. Ismerd meg a Margit Medical Centert és a magán MR vizsgálat szolgáltatást!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb