klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Nyaki MR vizsgálat

A gerinc a testünk egyik legérzékenyebb területe, ennek nyaki gerinc szakaszáról nyújt teljes képet a nyaki gerinc MR vizsgálat. A gerinc e szakasza, az itt található 7 csigolya látja el a fej mozgatását. Az eljárás során fényt deríthetünk a területet érintő elváltozásokra, például a porckorongsérvre, a csontvelő elváltozásaira. Mi az a nyaki MR, milyen esetekben javasolt elvégezni és hogy zajlik a vizsgálat? Jöjjenek a részletek!

Mi az a nyaki MR vizsgálat és milyen típusú betegségek diagnosztizálására alkalmazzák?

A nyaki gerinc MR vizsgálat egy képalkotó diagnosztikai eljárás. Mint az összes MR vizsgálatnak, ennek az alapja is a mágneses rezonancia, ami képes részletes képet előállítani a szövetekről, a szervekről, az izmokról, a lágyrészekről.

A nyaki gerinc MR a nyaki gerincszakaszra fókuszál. Kiválóan alkalmas a porckorongok, a csontvelő állapotának felmérésére, a csigolyák, az azok közötti ízületek, izmok vizsgálatára. A fejlett diagnosztikai eljárásnak köszönhetően hatékonyan diagnosztizálható a porckorongsérv, a kopás, a traumás és degeneratív elváltozások, a gerincvelőt érintő negatív folyamatok, a gerinccsatorna szűkülete és a gyulladással járó betegségek. A vizsgálat teljes mértékig fájdalommentes és biztonságos, ami azt jelenti, hogy akár többször is megismételhető.

A nyaki lágyrész MR

A nyaki lágyrész MR a lágyszájpad, a mandulák, a nyelv, az algarat és a pajzsmirigy elváltozásait mutatja ki. Kifejezetten pontos képet ad akkor is, ha gyulladásról, daganatos megbetegedésről vagy valamilyen sérülésről van szó. Erre a nyaki MR típusra akkor lehet szükség, ha a páciens növekvő csomókat vesz észre a nyakán, esetleg nyelési nehézségeket tapasztal, fájdalmat érez a fülben, köhög, nem múlik a rekedtsége. Ennek elvégzése előtt javasolt fül-orr-gégész szakorvos vizsgálata.

Milyen panaszok esetén érdemes nyaki MR-t végezni?

A nyaki gerincszakaszon fellépő problémák jellemzően kisugároznak, így nemcsak a nyakban lehet tüneteket tapasztalni, hanem igen sok esetben a vállban, a karokban és a háton is. A tüneteket között élen jár a nyakfájdalom, a zsibbadás, jelentkezhet fájdalom a karokban, fejfájás, szédülés, izomgyengeség és nem egészséges, görcsös tartás is.

Hogy történik a vizsgálat?

A nyaki MR vizsgálat pontos részleteit a radiológus, az irányát a beutaló orvos/klinikus szakorvos határozza meg. Tekintve, hogy a berendezés a mágneses erőre épül, így tilos bármiféle fémet tartalmazó tárgyat bevinni a vizsgálótérbe. Ez azt jelenti, hogy az ékszereket, piercingeket el kell távolítani, és még a megelőző vizsgálaton jelezni kell a szakorvosnak, ha implantátummal rendelkezünk. Ha az MR kontrasztanyagos, akkor a vizsgálat előtt laborvizsgálatra is szükség lesz, melyből kiderül, hogy a vesefunkciók megfelelően működnek-e.

A nyaki MR vizsgálat napján rövid adminisztrációt követően az operátor bevezeti a pácienst a vizsgálóba és segíti a helyes testhelyzet felvételét a berendezésben. A nyaki MR során a beteg a hátán fekszik, végtagjai pedig nyújtva vannak. A vizsgálat során az operátor utasításokat ad a betegnek: alapvetően mozdulatlanul kell feküdni, amennyiben azonban az operátor jelzi, akkor a levegővételt vissza kell tartani. Ezeket az utasításokat hangszórókon keresztül hallja a páciens.

Az MR berendezés zárt tere egyes emberekben szorongást válthat ki, ennek oldására és a gép zajának tompítására fejhallgatót biztosítunk pácienseink számára, illetve van egy pánikgomb is, amivel jelezhetik, ha valami probléma van és szeretnék megszakítani a vizsgálatot. Ebben az esetben azonban az eredmények nem értékelhetők.

A vizsgálat nagyjából 20 percet vesz igénybe, ezt követően a páciens hazatérhet. A kontrasztanyagos vizsgálatok menete ugyanez, azzal a különbséggel, hogy a páciens intravénásan kontrasztanyagot kap a vizsgálat során. A kontrasztanyaggal szemben igen ritkán allergiás reakció léphet fel, erre azonban elenyésző az esély, a legtöbb esetben a vesén keresztül a vizelettel együtt kiürül.

Mikor nem lehet elvégezni a nyaki MR vizsgálatot?

Alapvetően a nyaki MR vizsgálat széles körben alkalmazható. Ügyelni kell azonban arra, hogy a páciensnek ne legyen fém implantátuma és semmiféle fémtárgy ne legyen a testében. A mágneses erő hatására ugyanis ez elmozdulhat, felforrósodhat, ami komoly problémákhoz vezethet. Ilyen fém lehet például a pacemaker, az implantátum, a lövedék, a fémszilánk, a műszem, a művégtag, az ortopédiai fémek.

Nem lehet elvégezni a vizsgálatot a várandósság első trimeszterében, a kontrasztanyagos vizsgálatoknál pedig kizáró ok, ha a vesefunkció vizsgálata során nem megfelelő értékeket kaptunk eredményül. Az MR berendezés terhelhetősége 160 kg, így ha a páciens súlya ennél nagyobb, akkor speciális készülékre van szükség. Léteznek ugyanis extrém nagy körtérfogattal rendelkező MR-ek is, melyek akkor használnak, amennyiben a páciens testkörfogata meghaladja a nagy átlagot.

A Margit Medical Centernél várakozás nélkül lehet időpontot foglalni, akár már aznap fogadni tudjuk a betegeket. Az MR esetében a felvételeket a vizsgálatot követően azonnal átadjuk a páciensnek, a leleteket pedig legfeljebb 3 napon belül elküldjük, miután radiológus szakembereink elemezték a felvételeket. Lehetőség van azonnali leletátvételre is, ezt azonban még a vizsgálat előtt, az előjegyzésnél jelezni kell.

Ismerd meg a Margit Medical Centert!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb