klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mammográfia vizsgálat: a korai felismerés életeket menthet

Az emlőrák a nők körében az egyik vezető daganatos megbetegedés. A legtöbb esetben igaz, itt azonban hatványozottan, hogy a korai felismerés kulcsszerepet játszik a gyógyulás ütemében, sikerében. A felismerés történhet önvizsgálat során, illetve a szűrővizsgálat, a mammográfia vizsgálat alkalmával. Mi az a mammográfia és mit érdemes róla tudni? Erről szól ez a blogposzt!

Mi az a mammográfia vizsgálat?

A mammográfia valójában egy röntgen vizsgálat, ami az emlő lágyrészeit veszi górcső alá. Natív képeket készít, amelyeken jól kivehetők a zsírszövetek, a kötőszövetek, a mirigyállomány és adott esetben az is, ha valamilyen daganatos, kórós elváltozás van az emlőben. Olyannyira így van ez, hogy már egészen kicsi, akár 5 mm-es elváltozások kimutatására is képes az eljárás, így a betegség a korai szakaszban diagnosztizálható, a kezelés pedig megkezdhető. Fontos szerepet játszik tehát a megelőzés folyamatában, legalábbis, ami a súlyosabb következményeket illeti.

Az eljárás igen gyors, mindössze néhány perc szükséges a felvételek elkészítéséhez. Alapvetően nem jár fájdalommal, tény azonban, hogy a mammográfia készülők az emlőket összenyomja, ami kellemetlen érzés lehet. A kellemetlenség kisebb, ha a vizsgálatot a menstruáció utána héten végezzük a vizsgálatot. Csupán kismértékű sugárterheléssel jár, ezért biztonságos vizsgálati módszernek mondható.

Az állami szűrés keretében jelenleg Magyarországon 45 éves kor felett a mammográfia vizsgálatra a nők kétévente kapnak meghívót. Vannak azonban olyanok, akik a veszélyeztetett kategóriába tartoznak. Ha például valakinek a családjában volt mellrák vagy bármilyen daganatos megbetegedés, akkor indokolt lehet a vizsgálatot rendszeresen, már fiatalabb korban is elvégezni.

Nem javasolt a szűrővizsgálat elvégzése, amennyiben a nő várandós vagy szoptat, a sugárterhelés kockázata miatt, ami bár alacsony, a magzatra azonban nem kívánt hatással lehet.

Milyen esetekben célszerű elvégezni a vizsgálatot?

Alapvető tehát, hogy 45 év felett a nők behívót kapnak, emellett azonban számos oka lehet annak, hogy indokolt a mammográfiás vizsgálat. Ilyen például a már említett helyzet, ha a családban már volt daganatos megbetegedés vagy a páciens a rendszeres önvizsgálat során rendellenességet tapasztal, azonban 40 év fölött mindenkinek ajánlott a szűrések megkezdése.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Amennyiben a páciens az önvizsgálat vagy a mindennapjai során szokatlant tapasztal, akkor célszerű a panaszokkal azonnal orvoshoz fordulni. Ez lehet egy apró csomó, enyhe fájdalom vagy szimplán csak eltérés a két mell között. Ilyen esetekben mindig indokolt a mammográfia vizsgálat elvégzése.

A mammográfia előtt nincs semmiféle teendő, a vizsgálat nem igényel előkészületeket. Mivel a vizsgálathoz a felsőtestet szabaddá kell tenni, érdemes kényelmes, könnyen levehető ruházatban érkezni. A vizsgálatra érdemes elvinni a korábbi vizsgálatok (mammográfia, ultrahang, MRI, biopszia stb.) eredményeit, a kórelőzmény dokumentumait, illetve a szedett gyógyszerek pontos megnevezéseit.

A páciens először az öltözőbe lép be, ahol szabaddá kell tennie a felsőtestét. Célszerű a ruházatot, az ékszereket, a szemüveget a vizsgálat idejére levenni. Az emlőt a gép sík felületére kell helyezni, ez alatt található a film, majd felülről egy lap a mellet a felülethez nyomja. Ez járhat némi kellemetlenséggel, ezzel azonban biztosítható, hogy ne legyen átfedés, takarás és a bemozdulás se okozzon problémát.

Alapvetően két irányból készül felvétel, egy a fent-lent tengely mentén, egy pedig ferde irányban. Amennyiben fennáll a gyanúja elváltozásnak, több irányból is készülhet röntgenfelvétel. Amennyiben a szakorvos eltérést lát a felvételeken, úgy előfordulhat, hogy további vizsgálatokra van szükség. A komplex vizsgálat keretén belül a mammográfia vizsgálat eredményei kiegészülnek ultrahangvizsgálattal is, így teljeskörűen felmérhető az emlők állapota.

Mammográfia vizsgálat a Margit Medical Centerben

A Margit Medical Center Budapest központi helyén várja a pácienseket. Amikor az ember kellemetlen panaszokat tapasztal magán, például kitapint egy csomót vagy fájdalommal küzd, akkor jellemzően szeretné minél hamarabb kideríteni az okokat. A közegészségügyben a várólisták meglehetősen hosszúak, sokszor egy mammográfia vizsgálat esetén hosszú heteket, hónapokat kell várni. Ez rettentően idegőrlő, a bizonytalanság és a tünetek az életminőségre is rányomják bélyegüket.

Ha nem szeretne hosszú várólistát, gyors válaszokat akar megbízható orvosainktól, akkor vegye igénybe mammográfia diagnosztikai szolgáltatásunkat!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb