klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Koponya MR vizsgálat menete

A koponya MR vizsgálat az agy egyes betegségeinek diagnosztizálására alkalmas eljárás. Segítségével feltérképezhető a szürkeállomány, a fehérállomány, az erek és a kamrák állapota. A felvételek a mágneses energia alapelveire támaszkodva készülnek el, ennek köszönhetően igen nagy pontosságú a képalkotás. Mit kell tudni az eljárásról, hogyan zajlik az MR, mi a vizsgálat menete? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a blogposztban!

Hogyan működik az MR?

Az MR működésének alapja a mágneses rezonancia. A készülék mágneses teret hoz létre, aminek hatására a szervezet folyadékterei megváltoznak. Tehát a szervezet, illetve a szövetek folyadéktereinek mágneses térben a megváltozott viselkedését jeleníti meg képi formában. Köszönhetően annak, hogy testünk közel 70%-a víz, így a rezgésekből és rezonanciákból kialakított háromdimenziós képen részletes feltérképezést tesz lehetővé.

Mivel a betegségek a sejtek víztartalmát megváltoztatják, az MR mágneses erejének hatására ezek láthatóvá válnak és összehasonlíthatók azzal, hogy milyennek kellene lenniük egészséges állapotban. Az MR vizsgálat előnye a CT-hez képest, hogy nem jár sugárterheléssel, nincs semmilyen mellékhatása. Azt mondhatjuk, hogy az MR a legpontosabb radiológiai vizsgálatok egyike.

Az MR speciális típusa a koponya MR vizsgálat, ami kifejezetten az agy elváltozásait térképezi fel. Alkalmas az epilepszia, a sclerosis multiplex, a szélütés, a stroke, a demencia, a daganat, az Alzheimer-kór, a gyulladásos folyamatok, az agyban zajló anyagcsere betegségek vizsgálatára.

Amennyiben a páciens egyensúlyzavarral küzd, szűnhetetlen fejfájástól szenved, beszéd- vagy látászavar lép fel, remegni kezd, görcsei alakulnak ki, akkor indokolt a koponya MR vizsgálat elvégzése.

A koponya MR vizsgálat menete

A koponya MR vizsgálat előtt a páciensnek nincs különösebb teendője, fontos azonban a szakorvossal történő első konzultáció, aki eldönti, hogy az adott problémára valóban az MR a legjobb diagnosztikai eljárás. Lényeges, hogy a mágneses tér jellegzetességei miatt ne legyen semmiféle fémet tartalmazó ékszer, piercing, implantátum, eszköz a vizsgált személyen, ezeket az öltözőhelyiségben kell hagyni. Sőt célszerű smink nélkül érkezni, mivel a festékanyagok fémtartalma is hatással lehet a felvételek minőségére.

Egyes esetekben a koponya MR vizsgálat kontrasztanyag beadásával történik, ez segíti a pontosabb képalkotást. Ehhez orvosi javaslat és néhány megelőző vizsgálat szükséges. Mindenképp meg kell nézni a vesefunkció értékeket, a kreatinint és a karbamidet. A kontrasztanyagos vizsgálatot meg kell, hogy előzze egy kreatinin teszt, amihez laboratóriumi vizsgálatra van szükség. Előfordulhat, hogy idő közben derül ki, hogy kontrasztanyagra is szükség van, éppen ezért célszerű az MR vizsgálat előtt 6 órával nem enni. A kontrasztanyag gadolíniumot tartalmaz, ami hatására nagyon ritkán lép fel allergiás reakció. Amennyiben mégis, jellemzően 20 percen belül jelentkeznek a tünetek.

A páciensnek a vizsgálóágy felületére kell feküdnie a hátán, ami becsúszik az MR készülékbe, ami lényegében egy mágneses cső. Az operátor, vagyis aki a berendezést kezeli, mikrofon és hangszóró segítségével tartja a kapcsolatot a vizsgált személlyel, utasításokat ad neki. Alapvetően mozdulatlannak kell lenni az MR berendezésben, ha azonban az operátor szól, akkor változtatni lehet a testhelyzeten.

Az MR vizsgáló berendezés meglehetősen zajos, kattogó hangot ad ki, ettől azonban nem kell megijedni, mivel teljes mértékig biztonságos. Annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséget kelljen a páciensnek átélni, a vizsgált személyek egy fülvédőt kapnak, ami tompítja a zajokat.

Nagyjából 25 percig tart a felvételek elkészítése. Ez idő alatt, ha a páciens úgy érzi, hogy nem bírja, akkor a pánikgomb segítségével jelezheti, hogy szeretné befejezni a vizsgálatot. Ez azonban azzal jár, hogy a felvételek nem lesznek megfelelőek és kiértékelhetők. Ugyan az MR nem jár fájdalommal és kellemetlenséggel, azok azonban, akik félnek a bezártságtól, a zárt terektől nem minden esetben viselik jól a berendezés csövében töltött időt.

A sikeres vizsgálatot követően a felvételek elkészülnek. Ezeket a radiológus véleményezi, majd pedig a szakorvos állítja fel a diagnózist és dönt a kezelés módszereiről.

A mágneses rezonancia vizsgálat egy igen korszerű képalkotó eljárás, ami a nagyfrekvenciás rádióhullámokon alapul. Igen részletgazdag képet ad az agyállomány állapotáról, így jó alapot szolgáltat a diagnózis felállításához.

A Margit Medical Center a diagnosztikai vizsgálatok szakértője, ahol akár rövid idő alatt is elkészítjük a kívánt vizsgálatokat. Nálunk nincsenek hosszú várólisták, bizonytalan időpontok, csak precizitás és emberséges bánásmód. További részletek az MR vizsgálatról.


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb