klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Mellkas CT: mit mutat ki?

A CT, vagyis computertomography egy diagnosztikai eljárás, ami valójában egy speciális röntgen. A mellkas CT segítségével a szóban forgó területről kaphatunk igen pontos képet, ami óriási segítség a diagnosztizálás és később a gyógyítás folyamatában. De mit mutat ki valójában a mellkas CT? Milyen betegségeket lehet így vizsgálni? Blogbejegyzésünkben ezt a témát járjuk körül.

Mi az a mellkas CT?

A mellkas CT egy speciális röntgenvizsgálat, amelynek segítségével a tüdő állapotát lehet felmérni. A CT készülék több felvételt készít a tüdőről, majd ezeket számítástechnikai megoldásokkal egymáshoz illesztik. Ennek eredményeképpen egy háromdimenziós kép jön létre, ami láttatja a már egészen kicsi elváltozásokat is.

A CT egy fajtája a kontrasztanyagos vizsgálat. A kontrasztanyag segítségével az egyes szerveket könnyebb a képen elkülöníteni és sokkal alaposabban feltérképezhető az érintett terület. A kontrasztanyagot vénásan juttatjuk a szervezetbe, az ionizáló röntgensugaraknak köszönhetően pedig elkészülnek a felvételek a kontrasztanyag beadása előtt és utána is. A vizsgálat meglehetősen gyors, mindössze 15 percet vesz igénybe. A páciens ráfekszik a CT gép asztalára, a gyűrűhöz hasonlító berendezés pedig elkészíti a felvételeket. A vizsgálatot végző orvos eközben instrukciókat ad, hogy mikor vegyen mély levegőt a páciens és mikor fújja ki.

A röntgen során az egy pontból érkező röntgensugarak miatt a szervek egymásra vetülő árnyéka jelenik meg a felvételen, ami félrevezető képet eredményezhet. A CT ezt kiküszöböli és sokkal pontosabb eredményekkel szolgálhat. Most, hogy bemutattuk, mi is az a mellkas CT, nézzük, mit mutat ki ez az eljárás!

Mit mutat ki a mellkas CT?

A mellkas CT már az egészen kicsi, néhány milliméteres elváltozás kimutatására is alkalmas. Alapvetően a mellkas által határolt szerveket vizsgálja, például a tüdő, az erek, a mellkas állapotát. Vegyük sorra, milyen betegségek diagnosztizálhatók a segítségével!

Tüdőrák

A mellkas CT a tüdőrák korai felismerésében roppant fontos szerepet tölt be. A tüdőrák oka a rendellenes sejtosztódás, ami eleinte nem okoz tüneteket, később azonban megjelenhet a tartós köhögés, a zihálás, a légszomj és sajnos megesik, hogy végzetes kimenetű. A CT segítségével már korai stádiumban ki lehet szűrni, ha valami eltér a normálistól, a diagnosztizálást követően pedig megkezdődhet a rák kezelése.

Nagyerek állapota

A CT lehetőséget kínál arra, hogy felmérjük a nagyerek állapotát, így például az aorta, a tüdőerek és a vénák kondícióját. A felvételeken a nagyerek kifejezetten jól láthatók, így azonosíthatók az eltérések, a megnagyobbodások, a tágulatok, az érfal vastagságának csökkenése, érproblémák stb.

Tüdőembólia

Tüdőembólia gyanúja esetén a mellkas CT hatékonyan alkalmazható a diagnosztizálás során. A kórkép lényege, hogy a vérkeringés által egy alvadtvér darab elzárja a tüdő fő- vagy mellékartériáit, ami bizonyos esetekben halált is okozhat. Attól függően, hogy hol keletkezik az elzáródás és milyen mértékű, igen változatos tüneteket produkálhat, éppen ezért a diagnosztizálása nem egyszerű. Amennyiben a tüdőerek záródnak el, jellemzően mellkasi fájdalom, nehézlégzés, erős szívdobogás jelentkezik. A pontos információk érdekében célszerű gyanú esetén valamilyen képalkotó vizsgálatot, például CT-t, MR-t elvégezni.

Fejlődési rendellenességek

A tüdő fejlődés rendellenességei meglehetősen sokfélék lehetnek. Vannak olyanok, amelyek már születéskor kiderülnek, de előfordulhatnak olyan elváltozások is, amik csak később okoznak panaszt vagy egyáltalán nem járnak tünetekkel, csak egy vizsgálat során válnak nyilvánvalóvá. A mellkas CT segít ezek felismerésében.

Gyulladások

A tüdő gyulladása egy igen veszélyes állapot, ami a legkisebbeket, de akár az idősebbeket is utolérheti. Kiváltója jellemzően valami vírus vagy baktérium, lefolyása pedig egyénenként változó: van akinél heves tünetekkel jelentkezik, olyan is van, aki kezdetben csak fáradékonyságot érez. Nagyon gyakran valamilyen betegség, például influenza vagy megfázás után jelentik, amikor az immunrendszer amúgy is legyengült. A mellkas CT segítségével a gyulladásos folyamat és annak kiterjedtsége felmérhető.

Mellkasi elváltozások

A mellkas CT, ahogy a neve is mutatja a mellkas elváltozásait is megmutatja. Így például a mellkasfal állapotát, azt, ha folyadék gyülemlett fel. Kiválóan alkalmas a mellkasi lágyrészek és a nyirokcsomók vizsgálatára is.

TBC

A TBC vagy is a tuberkulózis egy bakteriális eredetű tüdőbetegség, amit a Mycobacterium hominis és a Mycobacterium bovis okoz. Ma már nem túl gyakori betegség hazánkban, tény azonban, hogy a XX. században még a halálesetek negyedét ez okozta, sőt a világon is nagyjából 10 millió ember fertőződik meg vele évente mind a mai napig. Betegség esetén a CT felvételen a TBC jelei tisztán láthatók.

Légmell

A légmell akkor alakul ki, ha a tüdőt és a mellkas falát borító mellhártya közé valamilyen módon levegő szorul. Ez történhet egy sérülés, baleset hatására és spontán is, de az sem ritka, hogy valamilyen más betegség, például tüdőtályog, mellhártyagyulladás kísérőjeként jelenik meg. A CT felvételen a légmell jól látható és egyszerűen diagnosztizálható.

Tudjon meg többet a CT vizsgálatról és a Margit Medicalról! További részletekért kattintson.


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb