A tej és a tejtermékek a legősibb táplálékaink, amelyek kálcium tartalma nélkülözhetetlen, főként a fejlődésben lévő szervezet csontjai, immunrendszere számára.
Számos ételünk egyik fő komponense a tej.
A laktóz a tejben és a tejtermékekben lévő cukor, amit a vékonybélben lévő laktáz enzim bont le.
Ha ez a laktáz enzim nem, vagy csökkent mértékben van jelen, a laktóz bontatlanul kerül tovább a vastagbélbe, ahol a gázképző baktériumok elszaporodásával összefüggésbe hozható panaszokat okoz.
Legfőbb tünetek a nagyon rossz közérzet, bőrtünetek, hasgörcs, puffadás, sürgető hasmenés, székrekedés, esetleg hányás.
A tejcukorérzékenységnek két formáját különböztetünk meg:
- primer vagy elsődleges laktózintolerancia:
ritka, veleszületett állapot. A laktáz enzim születéskor már hiányzik. Anyatej emésztésére sem képes.
- szekunder, vagy szerzett laktózintolerancia:
vékonybelet érintő betegségek okozzák pl. kontaminált vékonybél szindróma, Crohn betegség, lisztérzékenység, antibiotikus kezelés, bélrendszeri fertőző betegségek, immunrendszert gyengítő pl. kemoterápiás kezelések.
Diagnózis felállításának lehetséges fajtái:
- H2 kilégzési teszt
- laktóz intolerancia genetikai vizsgálat
A lakosság kb. 10-15 %-át érinti a laktózintolerancia, kimutatása egyszerű, a Margit Medical Centerben a gasztroenterológusunk értékeli a leletét és szakorvosi javaslatot is tesz a családorvosa felé, az alanyi jogon járó személyi adókedvezmény igénybevételéhez.