klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

A cukorbetegség formái

Ma Magyarországon kb. 800.000 ismert, kb. 250.000 még nem diagnosztizált cukorbeteg él, és 300.000-400.000-re tehető azon egyének száma, akik a betegség előstádiumában, az ún. csökkent glukóztolerancia (IGT) állapotában vannak. Tehát az összlakosságnak kb. 13-14%-a érintett a cukorbetegség problematikájában.

A cukorbetegség – orvosi szakkifejezéssel diabetes mellitus – összetett anyagcserezavar, melynek legszembetűnőbb jele a vércukorszint megemelkedése. Két alaptípusát és több altípusát ismerjük.

1-es típusú cukorbetegség

A ma 1-es típusúnak nevezett cukorbetegség elsősorban a gyermekkorban, a tizenéves- és kora felnőttkorban lép fel, többnyire viharos tünetekkel. A fiatal felnőttek 1-es típusú cukorbetegségét LADA mozaik szóval (Latent Autoimmun Diabetes in Adults) jelöljük. Az esetek többségében néhány hónapig, akár egy-másfél évig tévesen 2-es típusú diabéteszként tablettával kezelik, majd a befolyásolhatatlanul emelkedő vércukorszintek miatt váltanak inzulin kezelésre. Az 1-es típusú cukorbetegek kivétel nélkül csak inzulinnal kezelhetők.

Csupán ritkán öröklődik, és kialakulásának leggyakoribb oka az, hogy egy ún. autoimmun folyamat keretében a szervezet elpusztítja saját inzulintermelő sejtjeit, aminek következtében e betegeket feltétlenül inzulininjekciókkal szükséges kezelni. Többfajta antigén vizsgálattal (GADA, IA2, ICA, IAA, ZnT8A) igazolható a diagnózis.

Az 1-es típusú cukorbetegek aránya kevesebb, mint az összes cukorbeteg 5-6%-a.

2-es típusú cukorbetegség

A ma 2-es típusúnak nevezett cukorbetegség korábban a 40 év felettiek betegsége volt, de ma már a tizenévesek és a fiatal felnőttek körében is egyre gyakrabban találkozhatunk vele.

A betegség iránti hajlam erősen öröklődik, bár a kórfejlődésben sokkal meghatározóbb az ún. külső, környezeti tényezők jelentősége. Ezek: a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és a kettő eredményeként fellépő kövérség. Az eredmény az ún. metabolikus szindróma, melynek jellemző tünetei a kövérség, a szénhidrát-anyagcsere zavara, a zsíranyagcsere eltérései (magasabb szérum triglicerid-, összkoleszterin-, LDL-koleszterin és/vagy alacsonyabb (védő hatású) HDL-koleszterin- szintek), a vér fokozott alvadási hajlama és a mintegy 70%-ban társult magas vérnyomás.

Mindezt együtt más kifejezéssel inzulinrezisztencia szindrómának is nevezik, és mint ilyen, már sokkal több, mint cukorbetegség, hiszen a fenti tényezők a szív- és érrendszeri kockázati tényezők együttesét, az idő előtti megrokkanás és elhalálozás veszélyét jelentik.

A 2-es típusú cukorbetegek kb. 85%-ának van súlyfeleslege.

Fontos megjegyezni, hogy az 1-es típusú cukorbetegek mintegy 30-36%-ánál is kifejlődik a metabolikus szindróma, tehát meghíznak, vérzsír-rendellenességek jelentkeznek és megemelkedhet a vérnyomásuk. Ennek oka részben a mozgásszegény életmódban, részben az inzulin-túladagolásban és a túlzottan liberalizált étrendben keresendő. Számukra tehát a megoldás: szigorúan testre szabott energiatartalmú étrend, ehhez pontosan illesztett inzulinadagolással és rendszeres testmozgással.

Nagyon fontos tudni, hogy a 2-es típusú diabétesz progresszív megbetegedés. Ez azt jelenti, hogy kezdetben csupán diétával is közel normális szinten tarthatók a vércukrok, de ez hónapokon-éveken belül már csak egy-, később többfajta vércukorcsökkentő tabletták adásával lehetséges, mivel az inzulin elválasztás folyamatosan csökken. Ma már az idő előtti inzulinkezelés bevezetése számos korszerű tablettás és nem inzulinjellegű injekciós készítmény alkalmazásával kivédhető.

Terhességi (gestációs) diabétesz

Legtöbbször a terhesség 20-24. hetében kötelezően elvégzendő orális glukóz terheléses vizsgálattal diagnosztizálható. Ha a 75 g szőlőcukor elfogyasztását követő 120. percben a vércukor 7,8-11,1 mmol/l között mozog (ami terhességen kívül csökkent glukóz toleranciát jelent) beszélünk (már feltétlenül kezelendő) terhességi diabéteszről. Értelemszerűen a 11 mmol/l feletti 120 perces vércukor érték már valódi diabéteszt jelent és még inkább kezelésre szorul. A kezelés módja inzulin adagolása, mivel a vércukorcsökkentő tabletták károsak lehetnek a magzatra. A szülést követően az anya évente ellenőrzendő, mert az esetek 50%-ában 5 éven belül 2-es típusú diabétesz alakulhat ki.

Monogénes diabétesz (MODY)

Ritka formája a cukorbetegségnek, mely a csecsemőkortól kezdve fiatal gyerekkorban kezdődhet normális testsúly mellett, miért is legtöbbször 1-es típusú diabéteszként kezelik, jóllehet szulfanilurea tablettákkal jól egyensúlyban tartható. Oka többféle gén hiba, családi halmozódást mutat.

Pankreatogén diabétesz

Ez a hasnyálmirigy külső elválasztású részének megbetegedései (gyulladás, rák, ciszta, hasnyálmirigy műtéti eltávolítása, stb.) nyomán alakul ki, mivel minden ilyen esetben károsodnak a szigetsejtek is és csökken vagy megszűnik az inzulin elválasztás. Minden esetben – többnyire kis mennyiségű – inzulinnal kezelendő.


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb