klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

DEXA vizsgálat: hogyan zajlik és mennyire megbízható eljárás?

A DEXA vizsgálat egy korszerű képalkotó eljárás, melynek célja a csontsűrűség pontos meghatározása. Ez a technika lehetővé teszi, hogy időben felismerjük a csontritkulás jeleit, felmérjük a csonttörés kockázatát, és szükség esetén megelőző lépéseket tegyünk. A csontsűrűség mérés különösen ajánlott az 50 év feletti nők és férfiak számára, emellett a vizsgálat javasolt lehet bizonyos betegségek (pl. pajzsmirigy alulműködés) vagy gyógyszerek szedése esetén, melyek fokozzák a csontritkulás kialakulásának esélyét.

Hogy zajlik a DEXA vizsgálat és mennyire megbízható eljárás?

Járjunk utána együtt! Hogyan zajlik a DEXA vizsgálat? Felkészülés a vizsgálatra egyszerű, nincs szükség különösebb előkészületekre. A vizsgálat előtt nyugodtan lehet enni és inni. A vizsgálat során kényelmes, laza ruházat viselése javasolt. Maga a mérés egy speciális röntgen berendezéssel történik. A páciens háton fekszik egy asztalon, miközben a gép lassan végigpásztázza a test meghatározott pontjait, általában a csípőt és a gerincet. A DEXA elvégezhető a csuklón is, ebben az esetben nem kell a vizsgálóasztalra feküdni, elegendő egy kényelmes, ülő testhelyzetet felvenni. A vizsgálat semmiféle fájdalommal nem jár, időtartama pedig mindössze 10-15 perc.

Az eljárás rendkívül alacsony sugárterheléssel jár, ami jóval kisebb, mint egy hagyományos röntgenvizsgálat során. Tehát nem kell aggódni az egészségügyi kockázatok miatt. A vizsgálat számítógépes kiértékelése megmutatja a csontok ásványianyag-tartalmát. Ez alapján megállapítható, hogy fennáll-e csontritkulás, és ha igen, milyen stádiumban. Az eredmény fontos információ a megfelelő kezelés megtervezéséhez, illetve a már fennálló betegség nyomon követéséhez.

A DEXA megbízhatósága és korlátai

A DEXA vizsgálat az egyik legpontosabb módszer a csontsűrűség mérésére. Különösen alkalmas a csontritkulás korai felismerésére és a betegség lefolyásának követésére. Azonban, mint minden orvosi eljárásnak, a DEXA-nak is vannak bizonyos korlátai.

Az eredmény megbízhatóságát befolyásolhatják olyan tényezők, mint a páciens testsúlya, testfelépítése, valamint korábbi csonttörések vagy csontbetegségek. A gerincen lévő meszes lerakódások, vagy a szervezetben maradt kontrasztanyag szintén torzíthatja a mérést. Éppen ezért fontos, hogy a vizsgálat előtt tájékoztassuk az orvost minden releváns információról.

Felmerülhet a kérdés, vajon milyen sűrűn érdemes ismételni a DEXA vizsgálatot. Ez nagyban függ az egyéni kockázati tényezőktől és az esetleges csontritkulás súlyosságától. Normál csontsűrűség esetén általában elegendő 2-3 évente elvégezni a szűrést. Kimutatott csontritkulásnál viszont akár évente is javasolhatja a kezelőorvos a kontroll vizsgálatot, hogy nyomon kövesse a terápia hatékonyságát. Az alacsony sugárterhelésnek köszönhetően a DEXA vizsgálat veszélytelen és korlátlanul ismételhető.

A DEXA vizsgálat a legjobb módszer a csontsűrűség mérésére. Megfizethető, széles körben hozzáférhető, megbízható eredményt ad, mindezt minimális sugárterhelés mellett. Kiválóan alkalmas a csontritkulás diagnosztizálására és nyomon követésére, így jelenleg ez a legelterjedtebb módszer a klinikai gyakorlatban.

DEXA vizsgálat a Margit Medical Centerben

A Margit Medical Center ajtaja nyitva áll, ha DEXA vizsgálatra van szükség. Modern egészségközpontunkban nagy tapasztalattal végezzük a vizsgálatot, hogy időben felismerjük a csontritkulás jeleit. Amikor a páciens megérkezik hozzánk, a barátságos személyzet felveszi a legfontosabb adatokat, majd kezdődhet is a vizsgálat. Az eredmények kiértékelése sem várat sokat magára. A Margit Medical szakorvosai részletesen elemzik a DEXA felvételeket, és személyre szabott javaslatokkal látják el a pácienst a csontok egészségének megőrzése vagy javítása érdekében.

A DEXA csontsűrűség mérés a Margit Medical Centerben egy egyszerű, gyors és teljesen biztonságos vizsgálat. Mégis egy hatalmas lépés az oszteoporózis megelőzése vagy korai felismerése felé.


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb