klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Képalkotó eljárások: a röntgen és a CT közötti különbség

A legtöbb képalkotó vizsgálat más-más technológiai megoldásra támaszkodik, a céljuk azonban egy: segítsék a lehető legpontosabb diagnózis felállítását. Ebben a blogposztban azt vizsgáljuk meg, hogy mi a különbség a röntgen és a CT között!

A különféle orvosi képalkotó eljárások a diagnosztika legfontosabb bástyái. Működési elvük alapja jellemzően az, hogy egy berendezés kibocsát valamilyen hullámot, sugárzást, ami a szöveteket eléri, ennek során a leképződő változásokat mérik. A legismertebb képalkotó eljárások a következők: röntgen, CT, ultrahang, MR. Ezek közül blogposztunkban a röntgen és a CT módszerekkel foglalkozunk!

Mi az a röntgen?

A röntgen a legrégebb ideje ismert és használt képalkotó eljárás. Nevét felfedezőjéről kapta, Wilhelm Conrad Röntgenről, aki egy német tudós, Nobel-díjas fizikus volt. 1895-ben a tudós feltalálta a röntgensugárzást és elkészítette az első röntgenfelvételt, ami egyébként a felesége kezét ábrázolta.

A röntgensugár elektromágneses, ionizáló sugárzás, ennek megfelelően nagy mennyiségben káros hatással van a szervezetre, a diagnosztikai eljárás során azonban egészen enyhe sugár éri a szervezetet.

A vizsgálati módszer során tehát a fókuszba helyezett területet sugár éri. Ez képes áthatolni a lágy szöveteken, a fogakon, a csontokon és a sűrűbb szöveteken viszont nem. Kiválóan alkalmas tehát utóbbiak vizsgálatára. Leggyakrabban csonttörés gyanúja esetén használják, illetve röntgennel végzik a tüdőszűrést és a mammográfiát is. Angiográfia segítségével az erek állapotát is fel lehet mérni, ehhez azonban speciális kontrasztanyag szájon át való bejuttatása szükséges. Az irrigoszkópia a röntgen speciális változata, amely során bárium-szulfát és levegő segítségével a bélfalat kifeszítik, a kontrasztanyagnak köszönhetően a nyálkahártya redőzete kirajzolódik, így észre lehet venni a normálistól eltérő állapotot.

A röntgen vizsgálat hátránya maga a sugárzás, a sugárterhelés miatt ugyanis bizonyos esetekben nem javasolják. Ha azonban nincs kizáró egészségügyi ok, akkor előszeretettel alkalmazzák, mivel rendkívül gyors és azonnal eredményt ad.

Mi az a szummációs kép?

A CT (Computer Tomography, computer tomográf) működésének alapja szintén a röntgensugárzás, az eljárás azonban egy kicsit más. A CT berendezés olyan, pontszerű röntgensugarakat bocsát ki, amelyek több irányból is átvilágítják az adott testrészt, ami lehetővé teszi a térbeli feltérképezést. A CT esetén nem elegendő a sugárzást kibocsátó berendezés, szükség van egy nagyteljesítményű számítógépre is, ami képes létrehozni magát a képet.

A CT berendezés áll egy hengerből és egy vizsgálóágyból, amire háttal fekszik le a páciens. Az ágy becsúszik a hengerbe, ebben van a szkennerdob, ami kibocsátja a sugárzást. Maga a computer-tomográfiai vizsgálat 5-20 percig tart, attól függően, hogy mekkora területet vizsgálnak át és hogy milyen céllal készül.

A CT segítségével hatékonyan vizsgálható a mellkas, a has, a koponya és az erek is. Elvégezhető kontrasztanyag használata nélkül és jódos kontrasztanyaggal is. Utóbbi esetben 6 órával a vizsgálat előtt nem szabad enni, a vénába fecskendezett jódos kontrasztanyag ugyanis hányingert válthat ki. Vizet azonban annál többet kell inni, ez ugyanis segíti a kontrasztanyag mielőbbi kiürülését.

A legfőbb különbség röntgen és CT között

A röntgen és a CT közötti különbség több ponton is megragadható. Bár mindkettő sugárzásra épít, a CT esetében azonban ez a sugárzás nagyobb, így csak indokolt esetben végzik ezt a vizsgálatot.

A képalkotás szempontjából fontos, hogy a röntgen 2D-s, míg a CT 3D-s szummációs, azaz egymásra vetülő képet készít a vizsgált területről, így utóbbi sokkal pontosabb, részletesebb képet ad, jóllehet például egy csonttörés akár egy egyszerű röntgennel is kiválóan vizsgálható. A lényeg tehát minden esetben, hogy miről szeretne az orvos részletesebb képet kapni.

A Margit Medical Centerben nagy tapasztalattal bíró szakemberek végzik a diagnosztikai vizsgálatokat és ezekhez kiváló minőségű berendezéseket használnak. Az azonnali időpontfoglalásnak köszönhetően nincsen hosszú várólista, akár már aznapra lehet időpontot foglalni. Ez egy hatalmas előny, ha érthető módon, a páciens nem szeretne heteket, hónapokat várakozni a vizsgálat elvégzésére. Az azonnali leletkiadásnak hála az eredményekre sem kell sokáig várni, azokat hamar átadjuk a páciensnek.

A diagnosztikai központban többféle vizsgálat elvégzésére is van lehetőség, kérhető például csontsűrűségvizsgálat, CT, röntgen, MR, ultrahang és mammográfia. További részletek a Margit Medical Centerről és a vizsgálatokról.


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb