klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Szív CT: a koszorúér-betegségek nem invazív diagnosztizálása

A szív- és érrendszeri betegségek korai felismerésében és hatékony diagnosztizálásában kulcsszerepet játszik a szív CT vizsgálat, amely forradalmasította a kardiológiai képalkotást. Mi a szív CT, milyen esetekben ajánlott és hogyan zajlik a vizsgálat? Összefoglaltuk blogposztunkban!

A szív CT egy speciális röntgentechnológián alapuló eljárás, amely részletes, háromdimenziós képet ad a szívről és a koszorúerekről. Ez a noninvazív módszer lehetővé teszi, hogy a szakorvosok már a betegség korai stádiumában felismerjék az érelmeszesedés jeleit, a plakkokat és az esetleges szűkületeket.

Számos előnnyel bír a hagyományos diagnosztikai eljárásokhoz, például a szívkatéterezéshez képest. Gyors, fájdalommentes és rendkívül pontos képet ad a szív állapotáról anélkül, hogy invazív beavatkozásra lenne szükség. Segítségével olyan elváltozások is kimutathatók, amelyek más módszerekkel rejtve maradnának.

A szív CT sokoldalú alkalmazási lehetőségekkel rendelkezik a kardiológiában. Többek között alkalmas a koszorúér-betegség szűrésére és diagnosztizálására, a szívizom és a billentyűk állapotának felmérésére, valamint a veleszületett szívrendellenességek vizsgálatára. Emellett fontos szerepet játszik a szívműtétek tervezésében és a kezelés hatékonyságának nyomon követésében is. A modern kardiológia egyik alappillére, amely jelentősen hozzájárul a szívbetegségek korai felismeréséhez és a személyre szabott terápia kialakításához. A következő fejezetekben részletesen bemutatjuk ezt a forradalmi diagnosztikai módszert, és gyakorlati tanácsokat adunk a vizsgálatra való felkészüléshez.

Mikor érdemes fontolóra venni egy szív CT vizsgálatot?

A válasz nem mindig egyértelmű, de vannak bizonyos panaszok, tünetek és kockázati tényezők, amelyek indokolttá tehetik ezt a korszerű képalkotó eljárást. Ha valaki visszatérő mellkasi fájdalmat, szorító érzést tapasztal, különösen terhelésre, az felvethet koszorúér-problémákat. Hasonlóan gyanús lehet a nehézlégzés, az indokolatlan fáradtság vagy a szapora pulzus. Ezek a tünetek persze sokféle okból jelentkezhetnek, de ha a panaszok hátterében szívbetegség gyanúja merül fel, a szív CT segíthet tisztázni a helyzetet.

Vannak olyan rizikófaktorok is, amelyek önmagukban nem okoznak tüneteket, de növelik a szívbetegségek kockázatát. Ide tartozik többek között a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a dohányzás vagy a családi előzmények. Ha valakinél több ilyen tényező is fennáll, érdemes lehet kivizsgálásra jelentkezni, még panaszok hiányában is. A szív CT az esetek többségében nem önmagában, hanem más diagnosztikai módszerekkel kombinálva nyújt teljes képet a szív állapotáról. A részletes kivizsgálási tervet mindig kardiológus szakorvos állítja össze, figyelembe véve a páciens tüneteit, rizikófaktorait és egyéb leleteit.

A szív CT vizsgálat menete

Egy szív CT vizsgálatra való felkészülés és maga a vizsgálat is egyszerűbb, mint gondolnánk. Az előkészítés során fontos, hogy kövessük az orvos utasításait, hiszen így biztosíthatjuk a lehető legjobb képminőséget és a pontos diagnózist. A vizsgálat előtt általában 4 órával nem lehet enni, de a folyadékbevitel kifejezetten ajánlott. Bizonyos gyógyszerek, különösen egyes cukorbetegségre szedett készítmények szüneteltetése is szükséges lehet, erről minden esetben konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

A megfelelő szívfrekvencia eléréséhez időnként gyógyszeres előkezelést alkalmaznak, amely segít lelassítani a szívritmust. Ez általában egy 30-60 perces folyamat a vizsgálat előtt. Magát a vizsgálatot egy speciális CT-berendezésben végzik. A páciens kényelmesen fekszik, miközben a gép egy első, natív sorozatot készít. Ezután kontrasztanyagot juttatnak a véráramba, és egy újabb felvétel történik. A teljes vizsgálat mindössze néhány percet vesz igénybe, és a páciensnek a légzésvisszatartáson kívül más teendője nincs. A kontrasztanyag használata miatt a vizsgálat után egy rövid, 20-30 perces megfigyelés következik.

Az elkészült felvételeket ez után radiológus és kardiológus szakorvosok értékelik. Az eredmények birtokában megkezdődhet a célzott kezelés, vagy megnyugodhatunk, hogy szívünk egészségesen működik. A szív CT így egy gyors, biztonságos és hatékony eszköz a koszorúér-betegségek diagnózisában.

Szív CT a Margit Medical Centerben

A Margit Medical Centerkorszerű szív CT vizsgálatokat kínál Budapesten. Központunk elkötelezett amellett, hogy korszerű technológiával és szakértelemmel szolgálja a szívbetegségek korai felismerését és megelőzését.

Tapasztalt kardiológus és radiológus csapatunk kiemelkedő szakértelemmel és empátiával várja a pácienseket. A vizsgálat mindössze néhány percet vesz igénybe, és minimális sugárterheléssel jár, így biztonságos és kényelmes a páciens számára. Központunkban nagy hangsúlyt fektetünk a személyre szabott ellátásra és a páciens tájékoztatására. Szakembereink részletesen elmagyarázzák a vizsgálat menetét, és az eredményeket is közérthetően ismertetik.

A szív CT mellett számos más kardiológiai vizsgálatot is kínálunk, így komplex képet alkothatunk a szív állapotáról. A diagnózis birtokában szakorvosaink személyre szabott kezelési tervet állítanak össze. Foglaljon időpontot a Margit Medical Centerbe még ma!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb