CT Colonoscopia vizsgálat

CT Colonoscopia vizsgálat

A colonoscopia speciális képalkotó eljárás a vizsgálat székletjelöléssel. A vizsgálat során a bélben keletkezett polipok illetve daganatos elváltozások szűrővizsgálataként is elfogadott vizsgálat.
Béltisztítást követően a levegővel felfújt vastagbelet a hasi CT vizsgálathoz hasonlóan vizsgáljuk, a kapott adatokból számítógép és speciális program segítségével háromdimenziós képek és a vastagbél tükrözés során látott képekhez hasonló, a bél bélfelszínét ábrázoló „virtuális” képek készülnek.

A Virtuális kolonoszkópia vizsgálat célja

A CT colonoscopia a vastagbél belső felszínét vizsgálja, hogy a bél üregébe domborodó képleteket, úgynevezett polipokat, vagy esetleges nagyobb, a bélcsatornát szűkítő bélfal megvastagodásokat megtalálja. Az eljárás kevésbé megterhelő, mint a vastagbéltükrözés, de a vastagbél levegővel való feltöltése itt is szükséges, amely kellemetlen lehet. A vizsgálat lehetőséget ad arra is, hogy a keletkező munkaképeken a bélen kívül a hasi területeket is áttekintsük (a környező hasi zsírszövetet, nyirokcsomókat, egyéb hasi szerveket).

Hogyan zajlik a vizsgálat

A colonoscopia vizsgálat röntgensugárzás segítségével készít felvételeket, így az sugárterheléssel jár, ezért a terhesség esetén csak igen kifejezett orvosi indikáció esetén végezhető el. A készült felvételeket későbbiekben számítógépes 3 dimenziós képfeldolgozás segítségével, speciális programmal értékeljük, mely lehetővé teszi, hogy a vastagbél belső felszínét a béltükrözéshez hasonló módon tekintsük meg.

Előnyök és kockázatok

Az eljárás kevésbé megterhelő, mint a vastagbéltükrözés. A vizsgálat lehetőséget ad arra is, hogy a bélen kívül a hasi területeket is áttekinthessük, így például a környező hasi zsírszövetet, nyirokcsomók, egyéb hasi szerveket.
Ugyanakkor a vizsgálat közben mintavételre, a látott polipok eltávolítására nincs lehetőség. A vizsgálat során igen ritkán a befújt levegő a meggyengült bélfal sérülését, átfúródását okozhatja. Ez a szövődmény igen ritka, 2000 estből kevesebb, mint egy betegnél fordul elő, de jelentősen kisebb az előfordulás gyakorisága, mint a direkt vastagbéltükrözésnél.

CT colonoscopia előkészítés

A vizsgálat jól tolerálható, nincs szükség bódításra. A vizsgálat sikeressége érdekében nagyon fontos a megfelelő béltisztítás, hogy a bél belső felszínét láthatóvá tegyük. A béltisztítás megkezdése előtt a béltartalmat kontrasztanyaggal megjelöljük annak érdekében, hogy az esetleges maradékszennyeződés a polipoktól és egyéb szöveti képletektől elkülöníthető legyen. Ennek érdekében már a vizsgálat előtt 2 nappal a Páciensnek minden étkezésnél egy kiskanál vízben feloldódott kontrasztanyagot kell elfogyasztani.

Pin It on Pinterest

Share This