klinika címe
1027 Bp., Henger utca 2/B
telefonszám
+36 1 998 0000 email

Hasi ultrahang vizsgálat: a legfontosabb tudnivalók

A precíz diagnosztikai eljárások között kiemelt szerepet kap a hasi ultrahang vizsgálat, ami lehetővé teszi számos belső szerv, így a hasüreg és a kismedence szerveinek részletes vizsgálatát. A non-invazív és gyors eljárás segít orvosoknak és pácienseknek egyaránt az egészségi állapot pontos felmérésében. Ismerjük meg, hogy mit kell tudni a hasi ultrahangról, hogy kell rá készülni és mi a vizsgálat menete!

A hasi ultrahang fontosságát nehéz túlbecsülni. Az ultrahangos vizsgálat során a szeméremcsonttól egészen a rekeszizomig terjedő terület kerül vizsgálat alá, lehetővé téve a belső szervek, mint például a máj, a vesék és a belek állapotának értékelését. Ez az eljárás kulcsfontosságú a diagnózis pontos meghatározásában, ami döntő lehet a további kezelések és beavatkozások sikeressége szempontjából.

Az ultrahang vizsgálat nemcsak segít felismerni a különböző betegségeket és állapotokat, hanem nyomon követésre is kiválóan alkalmas, mivel biztonságos és ismételhető, így a kezelési folyamatok hatásosságát is könnyedén lehet vele ellenőrizni. Emellett a páciensek számára is előnyös, mivel a vizsgálat fájdalommentes, gyors és szinte azonnali eredményeket ad.

De hogyan is működik a hasi ultrahang? Nézzük a részleteket!

Hogyan működik a hasi ultrahang?

A hasi ultrahang vizsgálataz egyik leggyakrabban alkalmazott képalkotó eljárás a belgyógyászati, gasztroenterológiai és urológiai diagnosztikában. Az ultrahang segítségével a hasi területen elhelyezkedő szervek, mint a máj, a vesék, az epehólyag, az epeutak és a lép állapota részletesen vizsgálható. Ennek a technikának köszönhetően korai szakaszban ismerhetők fel különböző betegségek, így az időben történő beavatkozások nagymértékben növelhetik a gyógyulási esélyeket.

De hogyan is működik pontosan egy hasi ultrahangos készülék? A készülék speciális vizsgálófeje magas frekvenciájú ultrahanghullámokat bocsát ki, amelyek a szervek felületéről visszaverődnek. Ezek a visszaverődések elektromos jelekké alakulnak, amelyekből a gép a has területéről részletes képet alkot. Az ultrahangvizsgálat során kapott képek segítségével a szakorvosok pontosan meg tudják ítélni a vizsgált szerv szerkezetét, méretét és az esetleges eltérések jelenlétét.

Az ultrahang eljárása nem csak hatékony, hanem teljesen fájdalommentes és biztonságos is, mivel nem használ ionizáló sugárzást, ellentétben más képalkotó technikákkal, mint például a CT vagy a röntgen.

Az előkészületek

Amikor az ember hasi ultrahang vizsgálatra készül, alapvető fontosságú, hogy tisztában legyen az előkészítés minden lépésével. Egy ilyen vizsgálat célja a hasüregi szervek állapotának felmérése, ezért fontos, hogy a vizsgálatot éhgyomorra végezzük. Az orvos általában azt javasolja, hogy az utolsó étkezés a vizsgálat előtt legalább 4-6 órával legyen. Ha rendszeresen szedünk gyógyszereket, konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hogy szükséges-e azokat a vizsgálat napján is bevenni. Ízesített folyadékot (kólát, teát, kávét) szintén tilos fogyasztani.

A kismedence vizsgálathoz szükséges a telt húgyhólyag, ezért vizsgálat előtt buborékmentes, tiszta vizet kell fogyasztani, 0,5-1 liter is szükséges lehet.

A hasi ultrahang vizsgálat menete

Amikor elérkezik a hasi ultrahang vizsgálat napja, először a regisztrációval kezdődik a folyamat, ahol azonosító adatokat rögzítenek. A vizsgálat pontos menete a hasi régió alapos ultrahangos átvizsgálását foglalja magába: a bőrre zseléréteget juttatnak, ami az ultrahang hullámok vezetését segíti, majd a készülék speciális feje finom mozgásokkal végighalad a területen.

A vizsgálat során várható érzetek között szerepelhet enyhe nyomásérzet vagy a zselé hidegsége. Hangokat is hallhatunk, amelyek a készülék működéséből adódóan keletkeznek, de ezek nem okoznak fájdalmat vagy kényelmetlenséget. Fontos, hogy a vizsgálat alatt kommunikáljunk az orvossal vagy a technikussal, ha bármilyen kérdésünk vagy aggodalmunk merül fel. A szakember végig tájékoztat minket arról, mit csinál éppen, és kérheti, hogy változtassunk pozíción vagy mélyebben lélegezzünk be, ezáltal segítve a pontosabb képalkotást.

Az ultrahang vizsgálat egyike a leggyakrabban alkalmazott és biztonságos diagnosztikai módszereknek, amely komoly segítséget nyújt a belső szervek állapotának felmérésében. A Margit Medical Centerbenis végzünk ultrahang vizsgálatot, többek között hasi ultrahangot is. Pácienseink akár már aznapra foglalhatnak időpontot, és az eredményekre sem kell várni. További részletek olvashatók a hasi ultrahang vizsgálatról weboldalunkon!


MARGIT MEDICAL CENTER Nyelv váltó gomb